У Зальцбургу продовжилося навчання священиків-медкапеланів
  • Срд, 04/11/2015 - 13:40

У Зальцбургу (Австрія) продовжилося навчання священиків-медкапелані з різних куточків нашої України. В навчальній програмі, яка називається "Душпастирська клінічна освіта", беруть участь і два священики нашої Архієпархії - о. Руслан П'яста, Голова Патріаршої комісії у справах охорони здоров'я та о. Ігор Ліпчанський, капелан лікарень м. Долини.

Минулого тижня священнослужителі з'їхалися, щоб продовжити 16-тижневе навчання. Це перший пілотний проект Комісії охорони здоров'я, де було відправлено священиків з метою підвищення їх професійних здібностей, як душпастирів-капеланів, так і для того, щоб по закінченні курсу, вони могли навчати інших медичних капеланів у своїх єпархіях.

Минулий тиждень увінчався розглядом нових тем, практичним моделюванням відносин душпастир-пацієнт, тощо. Священнослужителі мають насичений графік дня: вранці Літургія у Місіонерському центрі, де проживають, згодом сніданок, похід до клініки, де в капеланському відділі перебувають з 9:00 по 18:00. Обід проходить в їдальні лікарні, а опісля молитва в лікарняному храмі. А ще багато зустрічей, розмов з працівниками, душпастирями, медиками, звичайними людьми.

Коли стираються бар'єри мови, а спрацьовують звичайна людська посмішка, погляд, невербальний жест і багато іншого, чого навчаємося для спілкування з хворими на цьому курсі.