«Участь Церкви у медіа – це є соціальна ділянка праці»
  • Нед, 07/09/2014 - 12:12

З 3 по 5 вересня 2014 року у місті Фрайзінг (Німеччина) відбувається 18-ий Міжнародний Конгрес Реновабіс під назвою «Церква-Медіа-Громадська думка». Заступник голови Комісії УГКЦ Справедливість і Мир о. Олег Лука також став учасником даного заходу, у якому беруть участь близько чотириста представників із різних країн центральної та східної Європи.

Конгрес розпочався в середу 3 вересня із показу короткометражного фільму про участь та розвиток присутності Церкви у сучасному суспільстві за посередництвом мас-медіа. Участь на теле-шоу «Голос країни» сестри монахині, майстерність священика у рясі встояти перед камерою на скейтборді та медійні звернення Римських пап змінювали колорит медійної заангажованості представників Церкви із різноманітністю свого змістовного наповнення.

«Я є тим, як я комунікую» - таким новітнім перефразуванням класичного антропологічного вислову Декарта ввів у роботу учасників Конгресу о. Штефан Дартманн у своєму привітальному слові. А також підкреслив актуальність запропонованої цьогорічної тематики, адже питання «як» комунікувати ставить перед собою порушення цілого ряду важливих професійних у ділянці медіа складових. Спосіб використання медіа та їх розвиток, роль і участь при цьому Церкви – це окремі наголоси подальшої кількаденної праці учасників заходу. 

Цього ж дня присутні почули виступ професора Александра Філіповича з Мюнхену (Німеччина) на тему «Медіа-етичні ідеї для еклезіальної медійної праці». Доповідач наголосив на важливості критеріїв праці церковних структур у медіа. «Участь Церкви у медіа – це є соціальна ділянка праці. Серед важливих критеріїв у такій праці є християнський погляд на людську особу, де її гідність є центральною. Інший важливий критерій праці Церкви у медіа – це відображення дійсності, творення іміджу». До цього додається, на думку професора Філіповича , також вільність, вільне представлення до уваги реципієнта. Важлива тут є і публічність, яка формує думку, відкритість. У цьому особливу роль та участь відіграє і політичне життя, як одне із визначальних складових суспільного життя, та демократичний устрій у суспільстві.

«Підставою ж для участі Церкви в медіа», – на думку доповідача, «є адекватне бажання розвитку суспільства – комунікувати задля ведення християнського способу життя у суспільстві».