Україна: кардинал Паролін та кардинал Дзуппі відзначені орденом «За заслуги»
  • Суб, 30/12/2023 - 21:18
Президент України підписав указ про нагородження орденом «За заслуги» ІІ ступеня кардинала П’єтро Пароліна та кардинала Маттео Дзуппі.

У четвер, 28 грудня 2023 р., Президент України Володимир Зеленський підписав указ про нагородження орденом «За заслуги» ІІ ступеня за «вагомий особистий внесок у зміцнення міждержавного співробітництва, підтримку державного суверенітету та територіальної цілісності України, популяризацію Української держави у світі» кардинала П’єтро Пароліна, Державного Секретаря Святого Престолу, та кардинала Маттео Дзуппі, Президента Єпископської Конференції Італії, архиєпископа Болоньї та спеціального представника Папи Франциска для України. Того ж дня відбулася телефонна розмова між главою Української держави та Святішим Отцем, під час якої президент подякував Папі за привітання українців з Різдвом Христовим та обговорив з ним українську Формулу Миру.

Дипломатичні зусилля в час війни

Дана нагорода знаменує собою крок вперед у взаєминах між Україною та Святим Престолом, які набули нового вигляду після повномасштабного вторгнення Росії в Україну. Впродовж цього часу Папа Франциск постійно закликає до молитви за мир в Україні та сприяє різноманітним ініціативам, які допомагають потерпілим у цій війні.

Окрім гуманітарної допомоги, цьогоріч Святіший Отець довірив кардиналові Маттео Дзуппі завдання «провести місію, в погодженні з Державним Секретаріатом Святого Престолу, яка б могла посприяти послабленню напруженості у війні в Україні, в надії, яка ніколи не згасала у Святішого Отця, на те, що це зможе започаткувати мирні процеси», про що зазначав 20 травня цього року речник Святого Престолу Маттео Бруні. Кардинал Дзуппі перебував в Україні 6 червня цього року, де, зокрема, зустрівся в Києві з президентом Володимиром Зеленським. Відтак він відвідав Москву, Вашингтон та Пекін.

Зусилля, які відкривають шлях діалогу

Після повномасштабного вторгнення, завдяки дипломатичним зусиллям Святого Престолу вдалося звільнити українських військовополонених, а також налагодити з Росією складний, але плідний механізм ідентифікації українських дітей, вивезених насильно до Росії, особливо в перші місяці війни, та забезпечити їхнє повернення. «Різноманітні обміни інформацією між українською та російською сторонами через Апостольські нунціатури, присутні в обох країнах, дозволили з'ясувати долю десятків дітей, – зазначав кардинал Паролін 30 листопада 2023 р. в інтерв’ю для ватиканських медіа. – Обнадійливим результатом, досягнутим також завдяки прямому залученню Святого Престолу, як зазначає Управління Уповноваженого при Президентові РФ з прав дитини, стала репатріація Богдана Єрмохіна, яка відбулася ввечері напередодні його 18-річчя. Крім того, механізм, започаткований після місії кардинала Дзуппі, вдосконалюється, що обіцяє кращі результати. Сподіваємося, що ці зусилля відкриють шлях до діалогу і з інших питань».