Українські церкви значно допомагають звільненню заручників – радник СБУ
  • Птн, 17/11/2017 - 14:53

Результатом переговорів щодо обміну полоненими, в тому числі недавніх за участю президента Росії, буде сам факт обміну. Поки що мають місце "попередні домовленості", а також продовжуються переговори, в тому числі із залученням церков.

Про це «Обозревателю» розповів радник голови Служби безпеки України Юрій Тандіт, повідомляє Інститут релігійної свободи.

Для нас результатом буде безпосередньо той день і година, коли будуть звільнені наші співгромадяни, які є заручниками. Поки що є попередні домовленості, – сказав він.

Тандіт нагадав про те, що 12 жовтня глава Служби безпеки України Василь Грицак звернувся з ініціативою до Всеукраїнської Ради Церков і релігійних організацій з проханням "звернутися особисто до глав світових церков, в тому числі до патріарха Кирила, до Папи Франциска, до лідерів інших світових конфесій" і посприяти якнайшвидшому звільненню полонених, які утримуються так званими «ДНР/ЛНР».

"Ми бачимо, як активно представники Ради Церков стали нам допомагати, є персональні звернення. І ми впевнені в тому, що результат буде", – підкреслив радник глави СБУ.

Юрій Тандіт підкреслив, що ця тема є дуже делікатною, тому важливо, щоб політики не піарилися на проблемі звільнення заручників.

"Ми не говоримо про персон, тому що дуже багато осіб беруть участь у цьому процесі. Крім СБУ – політики, лідери нашої держави і лідери інших держав, наші партнери, які говорять на тему про звільнення заручників. І волонтери, і звичайні люди. І найголовніше – рідні, про них ми не повинні забувати. Можливо, їхня роль і є найголовнішою в цьому процесі, тому що вони постійно беруть участь у всіх зустрічах, хвилюються за своїх близьких. Вважаю, що саме завдяки їхній участі цей процес відновився", – переконаний радник СБУ.

Як повідомляли ЗМІ, президент Росії Володимир Путін по телефону обговорив з ватажками «ДНР» і «ЛНР» про обмін полоненими між владою України і фактичним керівництвом непідконтрольних територій ОРДЛО. Повідомлялося, що останні в цілому підтримали цю ініціативу.

Нагадаємо, що 2 листопада Всеукраїнська Рада Церков і релігійних організацій прийняла звернення до міжцерковних об’єднань та гуманітарних інституцій з проханням про сприяння у звільненні заручників, утримуваних так званими «ДНР/ЛНР».

Раніше, у вересні 2016 року, ВРЦіРО закликала російських релігійних діячів та Всесвітню Раду Церков сприяти звільненню заручників на Сході України як прояв милосердя.