Уряд Єгипту закрив чотири церкви на вимогу ісламських екстремістів.
  • Нед, 20/01/2019 - 17:24

У грудні і січні ісламські екстремісти напали на чотири християнські громади в різних містах Верхнього Єгипту. Кожна з громад очікувала юридичний дозвіл від уряду відповідно до закону, прийнятого в 2016 році, який надає всім християнам право будувати і ремонтувати будівлі церков, повідомляє Християнський Мегапортал invictory.com з посиланням на сайт організації International Christian Concern.

7 січня натовп екстремістів в місті Маншіят Зафарана зібрався перед помісною церквою і протестував, висловлюючи своє невдоволення тим, що громаді збираються дати офіційний статус.

«Більше тисячі бойовиків зібралося біля церкви. Вони підбурювали і ображали віруючих в присутності поліції. Офіцери попросили натовп заспокоїтися і пообіцяли прибрати християн і закрити церкву», - заявили представники церков міст Ель-Мінья і Абу-Куркас.

Такі ж протести відбулися 9 грудня в Ком-Ель-Рахеб, де місцеві віруючі 17 років чекали офіційного дозволу уряду; 27 грудня в Ель-Мансурі і 11 січня в Абу-Каркас.

За останні чотири з половиною тижні єгипетська влада закрила чотири церкви. Поліція ніяк не покарала нападників, проте в місті Маншіят поліція заарештувала священиків церкви.

Хвиля нападів і бездіяльність поліції сильно занепокоїли християнську громаду Єгипту. Андро, місцевий адвокат і християнин, сказав: «Поліцейські поводилися неприпустимо. Вони поводилися зі священиками так, ніби ті когось вбили. Як сміє поліція надягати наручники на священиків! Це ганьба".

Отець Самі, місцевий священик, погодився, що ситуація в країні погіршилася і попросив молитися, щоб Бог оберігав їх в мирі.
Місцевий християнин розповів, що в діях поліції не було нічого дивного.

«Вони вели себе як зазвичай. Різниця в тому, що на цей раз ми все зняли на мобільний телефон. Може, це допоможе нам відстояти свої права», - поділився він.

Масове закриття церков почалося через тиждень після того, як президент Абдул-Фаттах Ас-Сісі підніс новий собор як "подарунок" християнам, в той час як багато церков закриваються через великі обмеження, введені його урядом.

«Президент Ас-Сісі зробив символічний крок - відкрив новий собор. Тепер він повинен щось зробити, щоб захистити право християн проводити служіння в інших церквах», - сказала Клер Еванс, регіональний менеджер International Christian Concern по Близькому Сходу.