В Сенегалі осквернили католицьку церкву
  • Втр, 06/02/2018 - 19:14

Католицька церква св. Авраама в сенегальському місті Гедіавайе була осквекрнена невідомими в ніч з 2 на 3 лютого. Влада країни рішуче засудила акт вандалізму.

У телефонному інтерв'ю Cath.ch священик Ерік Тондуангу уточнив, що зловмисники розбили статую Діви Марії, яка перебувала в гроті на подвір'ї храму. Парафіяни подали заяву в поліцію, і правоохоронці почали розслідування.

За повідомленнями сенегальських ЗМІ, вандали спочатку проникли в саму церкву, а потім осквернили статую Діви Марії в церковному дворі. Статуя знаходилася за склом, яке злочинці розбили.

Як пише газета «En Quête», 4 лютого, під час недільної меси в церкві св. Авраама, бельгійському священику Хермана Де Фріендту вдалося «заспокоїти гнів прихожан і закликати їх утриматися від будь-яких акцій відплати і надати поліції можливість зробити свою роботу».

Останнім часом  Сенегалом, який довгі роки вважався «тихою гаванню» для різних релігій, прокотилася хвиля осквернення культових будівель і кладовищ. Вандали не щадять ні мусульманські святині, ні католицькі.

В травні 2017 невідомі осквернили католицьку церкву в східному передмісті Дакара Мбао. У березні 2016 містах Руфіск і Пикин були сплюндровані мусульманські і католицькі цвинтарі. З 15 березня по 15 квітня 2014 цілий ряд актів вандалізму було скоєно по відношенню до християнських церков і кладовищ в провінції Казаманс на півдні країни. У 2013 була сплюндрована церква Діви Марії на північному сході від Дакара. У жовтні 2012 було сплюндровано понад 160 могил на католицькому цвинтарі св. Лазаря в Дакарі. Двома місяцями пізніше були розбиті статуї Христа і Богоматері в католицькій церкві в кварталі ПАРСЕЛ-Ассен в Дакарі.

Нерідко акти вандалізму на цвинтарях - як християнських, так і мусульманських - супроводжувалися чаклунськими ритуалами.

У зв'язку з останнім актом вандалізму МВС Сенегалу виступило із заявою, в якій від імені уряду рішуче засудило цей інцидент, «що представляє загрозу суспільній злагоді та замах на релігійну свободу».