Ватикан в ОБСЄ: У Європі триває дискримінація християн
  • Срд, 20/04/2016 - 13:14

Дискримінація християн, навіть там, де вони становлять більшість, є серйозною загрозою для всього суспільства, – сказав 14 квітня у Відні представник Святого Престолу в Організації з безпеки і співпраці у Європі (ОБСЄ).

Монсеньйор Януш Урбанчик зазначив, що істотною причиною дискримінації і нетолерантності  щодо послідовників Христа в регіоні, охопленому діяльністю ОБСЄ, є тривожне обмеження релігійної свободи. Про тенденцію до усунення релігії, особливо християнства, з публічної сфери і обмеження її до особистого життя, говорив Папа Франциск на торішній зустрічі сімей у Філадельфії.

Представник Ватикану в ОБСЄ відзначив, що в різних країнах, що належать до цієї організації, відокремлюють релігійні переконання від їхньої практики. Християни можуть вірити в приватному житті й молитися в церквах, але їм не дозволяють діяти згідно зі своєю вірою публічно, і навіть за це їх можуть судити. Обмеженням релігійної свободи є також запобігання впливу віри на формування суспільного життя і політики. Заради «політичної коректності» занадто часто очорнюють послідовників Христа як фанатиків або нетолерантних, – зазначив о. Урбанчик.

Він також висловив надію делегації Святого Престолу в Організації з безпеки і співпраці в Європі, що цього року нарешті видадуть декларацію Ради міністрів про дискримінацію християн. До складу цієї Ради належать міністри закордонних справ держав-членів ОБСЄ. На своїй зустрічі в грудні минулого року в Белграді, на жаль, не вдалося прийняти такої декларації.