Ватикан видав нові обмеження, пов’язані із створенням товариств вірних
  • Птн, 17/06/2022 - 17:05

Папа Франциск запровадив чергову зміну до церковного права. Від тепер, єпархіальний єпископ буде змушений отримати письмову згоду Апостольської Столиці, якщо захоче заснувати публічне товариство вірних, яке згодом мало б перетворитись у інститут богопосвяченого життя чи товариство апостольського життя.

Відповідно до канону 312 Кодексу канонічного права, єпархіальний єпископ є відповідною владою для заснування єпархіальних товариств вірних. Однак тепер Папа запровадив уточнення. Зараз для цього необхідна письмова згода Апостольської Столиці.

Такий крок є свого роду «применшенням авторитету єпархіального єпископа», вважає журналістка Діана Монтана, публікуючи відповідні документи Ватикану від 15 червня.

У ключовому параграфі сказано: «Il vescovo diocesano prima di eigere – mediante decreto – un’associazione publica di fedeli in vista di diventare Istituto di vita consacrata o Societa di vita apostolica di diritto diocesano, deve ottentere la licenza scritta del Dicastero per gli Istutiti di Vita consacrata e le Societa di vita apostolica».

Це можна перекласти так: «Перед тим, як єпархіальний єпископ заснує – силою декрету – публічне товариство вірних, що планує перетворитись в інститут богопосвяченого життя чи товариство апостольського життя, він повинен отримати письмовий дозвіл Дикастерії у справах Інститутів богопосвяченого життя і Товариств апостольського життя».

Можна припустити, що ця зміна продиктована необхідністю застосовувати право до реальності, що постала після публікації апостольського листа «Authenticum charismatis» у 2020 р. Тоді Папа Франциск змінив канонічне право: заборонив єпархіальним єпископам засновувати інститути богопосвяченого життя та товариства апостольського життя без отримання попередньої згоди Ватикану. Однак це не стосувалось публічних товариств вірних. Тоді дійшло, очевидно, до обмеження компетенції єпархіальних єпископів.

Теперішня зміна, швидше за все, має унеможливити єпископам обійти «Authenticum charismatis» в такий спосіб, що заснують товариство вірних, яке згодом перетвориться у те, яке підлягає записам «Authenticum charismatis».

Рескрипт входить в дію від 15 червня разом із публікацією в «L’Osservatore Romano».

Ще в грудні 2021 року Папа Франциск зазначив на пленарному засіданні Конгрегації у справах інститутів, що такого роду припис мав би зміцнити «синодальність» у Церкві, яку розуміють як тісніша співпраця єпископів з Ватиканом.