Владика Петро (Стасюк): Сучасне рабство
  • Птн, 14/08/2015 - 15:57

Сьогодні рабство розглядається як злочин проти людства. Ви б думали , що рабства більше не існує, але сьогодні, мабуть, більш ніж будь-коли ви можете бачити, що людей купують і продають, віддають або забирають, як ніби вони просто комерційний товар.

Ви можете знайти рабів в більшості країн, і навіть у тих, які вважають себе дуже сучасним і прогресивним.

Хто ці раби? Де їх можна знайти? Що вони роблять? Хто їхній власник?

Є дуже багато людей сьогодні, які хочуть вирватися з бідності і знайти роботу. Вони називаються трудящі – мігранти. Вони намагаються дістатися до зарубіжних країн, часто в місця, де їх не чекають і не хочуть. Часто торговці наркотиками, роботодавці та інші люди змушують їх працювати за низьку плату, або жити в нелюдських умовах. Ці працівники стають справжніми рабами.

Інші змушені займатися проституцією,  жінки змушені одружуватися не за бажанням.

Деякі раби, бо вони змушені продавати свої власні органи, часом навіть власних дітей. Дітей все частіше вербують в якості солдатів або терористів-смертників. Різні частини світу страждають від терористичних груп. Вони змушують тих, кого вони контролюють, щоб бути рабами для їхніх вигод, що робить їх сучасними рабами.

Рабство можливе тільки тому , що наше суспільство дозволяє нам поглянути на побратимів , як на “речі”.  Речі легше купуються і продаються .

Бідність, брак освіти або відсутність зайнятості доводять людей до того, що вони потрапляють до рук работоргівців.

Відсутність доброго уряду або корупція також породжує рабів. Це відбувається тоді, коли гроші, а не людська особистість є в центрі економічної системи .

Війни та збройні конфлікти сприяють зростанню числа рабів навколо нас. Люди змушені тікати, рятуючись війни. Вони залишають все позаду. Вони стають дуже вразливими і легко потрапляють в рабство.

Церква і наше суспільство повинні визнати, що сучасне рабство насправді навколо нас. Що ми , як українська громада, збираємося робити з цим? Рабство, яке описано вище, впливає на Україну і українців по всьому світу.

+Петро

Джерело: catholicukes.org.au