Владика Тарас закликав молодь відкрити для себе Бога, який наповнює життя людини змістом
  • Пон, 08/08/2016 - 09:21

У неділю, 7 серпня 2016 року, Преосвященний владика Тарас (Сеньків), Єпарх Стрийський відвідав с. Воля Довголуцька на Стрийщині, де днями відбувався І з'їзд молоді Стрийської єпархії. З цієї нагоди, в місцевому храмі Різдва Пресвятої Богородиці, єпископ очолив Архиєрейську Божественну Літургію, звернувся до молоді зі словом проповіді та уділив усім присутнім архиєрейське благословення.

Перед входом до храму, теплими словами привітань та піснями під акомпанемент гітари, владику Тараса зустрічали молоді люди - учасники з'їзду, а також парафіяни на чолі з адміністратором о. Миколою Стручинським.

У проповіді, розважаючи над євангельською розповіддю про уздоровлення Ісусом двох сліпих, єпископ зазначив: «Змістом релігійного життя є Таїнства, які об’являє лише Бог. Ніхто з нас своїми власними силами не може їх осягнути. Тут ми самі по собі є сліпими. Однак довкола нас є багато віруючих людей, життю яких Таїнства надають зміст. Але якою є на них реакція невіруючих? Одні вважають їх за наївних, нерозумних, інших навпаки засмучує, що не можуть збагнути того, що віруючих захоплює та приносить щастя. Про цих других можна сказати, що з Божою милістю за якийсь час зможуть прозріти, щоб збагнути красу досі не баченого Господнього світла».

Далі, проповідник наголосив, що для того, щоб віра принесла прозріння і світло Господнє в життя людини - вірою треба жити: «Життя стає видимою та зрозумілою дійсністю, коли проживається. З катехизму можна навчитися багато основних правд віри, але їх суть ми побачимо тоді, коли вирішимо жити згідно з цим, що там написано». Архиєрей зазначив, що у наш час про віру людини найкраще промовляє її поведінка і кожну мить свого життя віруюча людина повинна проповідувати Бога насамперед своїм прикладом, бо так найкраще відкрити очі сліпих на красу і зміст Божественного дару віри, що є дуже важливим, особливо для сучасної молодої людини.

Завершуючи проповідь, владика Тарас закликав молодь відкрити для себе реальність присутності Бога, який наповнює життя людини змістом: « …Боже Слово є викликом для кожного з вас, щоб відкрити для себе ту реальність, яка робить людину зрячою. А зрячість, здатність бачити, починається тоді, коли ми усвідомлюємо, що з нами Бог, який є довготерпеливий і милосердний, наповнює наше життя змістом, робить нас здатними простягнути ближньому руку і відчути, що ми є не самі, а є здатні бути і жити для іншого. І ця здатність позбавляє людину кайдан, рабства, егоїзму і робить наше життя повним, а ця повнота є від присутності Божого Духа і від єдності людини з Христом».

На завершення Літургії, єпископ зачитав звернення Папи Франциска, виголошене під час Світового Дня Молоді у Кракові, після чого подякував організаторам з'їзду та його учасникам за присутність і уділив усім архиєрейське благословення. А насамкінець, владика Тарас та всі присутні у стіп Воледовголуцької чудотворної ікони Пресвятої Богородиці помолилися за мир і спокій в Україні.

І Зїзд молоді Стрийської єпархії відбувався 5-7 серпня 2016 року, в наметовому містечку в с. Воля-Довголуцька Стрийського району. Протягом трьох днів його учасники мали нагоду відпочивати і молитися разом. У програмі були: щоденна Божественна Літургія, нічні чування, цікаві тренінги, теренова гра, молодіжний концерт, ватра та ще багато цікавого. Всі учасники події отримали багато нових вражень і заряджені позитивом повернулися до своїх домівок з готовністю бути живими свідками доброго і милосердного Бога.