«Як виховання та католицька освіта може зберегти світ?»: у Нью-Йорку відбувся освітній конгрес «Educatio Si»
  • Чтв, 13/06/2019 - 09:59

Минулого тижня в  Нью-Йорку завершився світовий Конгрес "Educatio Si", який був організований Міжнародним  бюро католицької освіти OIEC та присвячений багатьом питанням сучасних викликів, небезпек та пророчого характеру католицьких шкіл по всьому світі.

З ініціативи Комісії освіти та виховання УГКЦ та з благословення Блаженнішого Святослава участь у Конгресі взяли участь троє представників від України - с. Христофора Буштин, голова Комісії у справах освіти та виховання, бр. Руслан Марків - директор дитячого будинку "Жива перлина" у с. Бортники (Жидачівський р-н) та с. Єремія Стеблина, директорка Католицької школи-гімназії св. Василія Великого м. Івано-Франківська. 

Участь у світовому Конгресі взяли близько 1000 делегатів, що представляють більш ніж 210 000 Католицьких шкіл у понад 100 країнах, де навчаються та працюють мільйони учнів та вчителів з усього світу. 
Свій кампус для учасників Конгресу гостинно відчинив єзуїтський університет Фордгем. Ректор університету о. Джозеф МакШейн, єзуїт, у вітальному слові до учасників зазначив, що "католицькі школи та вчителі, які їх представляють, роблять святу працю щоденно, і цією працею перемінюють життя молоді по цілому світі".  На початок Конгресу
в катедральному Соборі святого Патріка для всіх учасників була відслужена Свята Меса під проводом Апостольського нунція в США Кристофа П'єра, багатьох єпископів та священиків.

Серед конференцій та дискусій щодо католицької освіти й виховання в сучасному світі учасники конгресу розглянули питання виховання задля збереження нашого спільного дому (відповідно до енцикліки Святішого Отця «Laudato Si») та виховання братнього гуманізму для побудови цивілізації любові. Під час 9 воркшопів на трьох офіційних мовах Конгресу (англійській, іспанській та французькій) ці теми поглиблювалися дискусіями учасників про інклюзивність сучасної католицької школи, формацію шкільних лідерів, позитивну та конструктивну присутність у міжнародній спільноті, формальну та неформальну освіту, а також захист дітей від усіх форм насильства.

До учасників Конгресу записав своє слово і Папа Франциск. Він звернув увагу на виклики, які стоять перед католицькою освітою, що виховує насамперед до людяності.

Закриття Конгресу відбулося в штаб-квартирі ООН в Нью-Йорку, що було дуже символічним, адже перед сучасною католицькою школою сьогодні стоїть завдання бути носіями та будівничими миру.

с. Єремія Стеблина, ЧСВВ
учасниця Конгресу