Звернення щодо спорудження памятника Митрополиту Андрею та реконструкції площі св. Юра у Львові
  • Нед, 22/03/2015 - 13:10

Доброчесні отці,

Достойні та добрі християни,
 
найперше, щиро вітаю усіх вас у час Великого посту, дякую за ваші молитви, милостині та пости, які чините в ім’я Ісуса Христа! Вдячний вам за те, що спрямовуєте свої зусилля в ім’я миру та спокою в Україні, не жаліючи нічого для допомоги нашим військовим. Дякую усім вам, що ви так радісно і майже, п’ятидесяти тисячною громадою зібралися у «Хрестопоклонну неділю», щоб бути учасниками «Хресної прощі». Хай добрий Господь благословляє усіх вас щедрими духовними дарами та добрим здоров’ям!
 
У мене до усіх вас, вірних нашої Церкви, велике прохання з огляду того, що у сквері, напроти виходу із подвір’я собору святого Юрія, де заплановано поставити пам’ятник Слузі Божому Митрополиту Андрею, певна група людей протестує проти спорудження пам’ятника Митрополиту. Вони не  стверджують, що вони проти пам’ятника, а лише проти зрізки дерев, проекту, нової дороги тощо.
 
Ми повинні знати, що наша Архієпархія зобов’язалася спорудити пам’ятник, міська влада - влаштувати площу під монумент. Багато разів, коли ми проводимо спільні молитви, походи, зібрання, бачимо, що блокується проїзд біля собору. Тому площу необхідно повернути собору святого Юрія, яку забрали певні неукраїнські уряди. Сквер натомість, планується зробити кращим, як був до цього часу. Існують плани зрізати поламані дерева, сухі, зрештою, недавно впала з дерева гіляка, не далеко, де стояли ті, хто протестує. Є багато хворих дерев, пнів тощо і до цього часу ніхто не протестував, не наводив порядку? Тільки почулося про пам’ятник, піднялися протести.
 
Цей скверик планується зробити зразковим, доглянутим, з більшою кількістю дерев та кущів, тому так важливо впорядкувати його, зрізати ті насадження , які становлять небезпеку для життя мешканців та гостей нашого міста. Плануються нові доріжки, лавки для сидіння, майданчик тощо. І звичайно, окрасою стане гарний пам’ятник Слузі Божому Митрополиту Андрею!
 
Такого рангу людини, як Слуга Божий в Україні не нарахуємо багато. Тому в його честь повинен стояти гарний пам’ятник, який ми повинні залишити після себе, з гарно влаштованою площею!
 
Проект на цей пам’ятник виграв конкурс, разом з упорядкуванням площі та скверу, де буде стояти. Ми не маємо права мовчати, а, як вірні греко-католицької Церкви, повинні сказати своє слово.
 
Закликаю вас, як вірних нашої Церкви прийти і висловитися про необхідність чи непотрібність пам’ятника!
 
Цей рік ювілейний: 150 років від дня народження Митрополита Андрея, який залишив певні дари для львів’ян: Музей на вул. Драгоманова, лічницю по вул. Озаркевича, працювала друкарня «Бібльос», купив будинок для отців редемптористів на Голоско. За власні кошти навчав за кордоном священиків, митців, співаків, художників тощо.
 
Звертаюся до вас, достойні сестри і брати, щоб ви сказали своє слово про пам’ятник Слузі Божому, Митрополиту Андрею Шептицькому. 
 
Дякую!
 
Слава Ісусу Христу!
 
+ Ігор
Митрополит Львівський УГКЦ
 

Джелеро: Прес-служба Львівсьокї Архиєпархії УГКЦ