Апостольська Столиця надала майянським мовам статус літургійних
  • Птн, 10/01/2014 - 00:20

Святий Престол офіційно затвердив літургійні тексти двома корінними мовами, що належать до сім’ї майя: цельтальською і цацильською. Їх використовують індіанці в штаті Чіапас на півдні Мексики. Відповідне рішення в цій справі прийняв Папа Франциск у жовтні 2013 р., повідомив 8 січня 2014 італійський інтернет-портал "il Sismografo", з посиланням на американські джерела. Про визнання корінномовних версій літургійних обрядів єпархія Сан-Крістобаль-де-Лас-Касас в штаті Чіапас просила ще сім років тому. Тепер священики зможуть обома мовами відправляти св. Літургію і уділяти таїнства.

Підраховано, що принаймні 65% жителів штату, розташованого в південно-західній частині країни, належать до майя, більшість з них використовують в основному свою рідну мову і частина знає іспанську. Таким чином застосування в літургійному житті корінних мов має велике значення в справі євангелізації та катехизації місцевого населення.

Єпископ Сан-Крістобаль Феліпе Арисменді Есківель вважає, що рішення Святого Престолу "збільшує довіру до Церкви" з боку місцевого населення. "Безсумнівно, Папа показав новий підхід до справи" зміни ситуації в нашій державі,– сказав єпископ єпархії Енріке Діас в інтерв'ю "BBC". Він наголосив, що в Аргентині даний Понтифік багато часу присвячував корінним спільнотам і тому добре розуміє їхні проблеми.

За даними американських джерел, цельтальською і цацильською мовами користуються близько 650 тис. жителів штату Чіапас.

За матеріалами http:// be.radiovaticana.va/