Апостольська Столиця в ООН про негативні сторони урбанізації
  • Втр, 04/11/2014 - 22:17

Міста пропонують людям великі можливості розвитку і діяльності, але, в той же час, стають джерелом різних форм корупції та злочинності, таких, як торгівля людьми і наркотиками, поширення наркоманії та дискримінація вразливих верств населення. На цей парадокс звернув увагу постійний представник Апостольського Престолу в Організації Об'єднаних Націй, архиєпископ Бернадіто Ауса. Він виступив на конференції, організованій в Нью-Йорку Економічною і Соціальною радою ООН. Причиною її скликання стало святкування Всесвітнього дня міста.

Урбанізація світу і прискорення процесу розростання міст привели до появи нових проблем. Вони стосуються не тільки економічного та політичного розвитку, але, перш за все, соціального, культурного, фізичного, духовного благополуччя і прогресу їх жителів, зазначив ватиканський дипломат. Часто міські парки або інші важливі суспільні місця стають просто небезпечними. Створюються окремі квартали або анклави, спрямовані на ізоляцію певних груп від суспільства, замість об'єднання і інтеграції. "Міста наближають нас фізично і економічно, але і прискорюють соціальну, культурну, релігійну й економічну ізоляцію і сегрегацію", - сказав ієрарх.

Однією з головних причин зростання великих міст  є міграція, звернув увагу архиєпископ Ауса. В основному, це внутрішня міграція з сільської місцевості - явище, яке призводить до утворення величезних площ трущоб  і районів беззаконня. Крім того, міжнародна міграція в багатьох випадках призводить до створення гетто, які жодним чином не сприяють соціальній інтеграції. Звідси потреба у співпраці та солідарності, щоб допомогти людям, що походять з різних соціально-економічних, етнічних, расових і релігійних умов, в їх інтеграції та адаптації до нового місця. Єрарх зазначив, що Апостольський Престіл і Католицька Церква будуть надалі сприяти інтеграції та соціальній згуртованості в таких місцях, як школи, храми і культурні центри.