Маріуполь захищає перший християнський батальйон, названий на честь міста
  • Птн, 16/01/2015 - 18:06

Добровольчий батальйон спецпризначення «Свята Марія» створений у вересні 2014 для захисту м. Маріуполя. Звідси і символічна назва, адже, за однією з версій, місто назване на честь Діви Марії. До складу батальйону під командуванням Олексія Середюка входять бійці з досвідом бойових дій з усіх куточків України, в тому числі з Донбасу. Батальйон стоїть на варті безпеки портового міста, охороняючи підступи до нього, а також допомагає підтримувати правопорядок на вулицях.

Зараз в спецбатальйоні майже 100 осіб, проте набір до лав захисників міста триває. У підрозділ приходять люди абсолютно різних професій, з різними релігійними поглядами в рамках християнського вчення, але їх об'єднує одне - бажання створити безпечні умови для жителів і мирне майбутнє для дітей. Тут є бізнесмени і вчителі, 20-річні юнаки та 50-річні навчені досвідом батьки, під одним прапором служать православні, протестанти, католики, греко-католики. Духовна база - обов'язкова умова для прийняття в батальйон.

Бійці батальйону несуть постійну службу на блокпосту на в'їзді в місто, а також щодня патрулюють вулиці у складі мобільних нарядів, оперативно реагуючи на правопорушення. У жовтні за участю бійців «Святої Марії» були виявлені та затримані особи, що підозрюються у причетності до участі в незаконних збройних формуваннях.

На базі батальйону панує армійський порядок.

- Кожен день в нас проходять тренування, - розповідає заступник командира «Святої Марії» Марат Сайфулін, - бійці не тільки підтримують фізичну форму, а й вдосконалюють всі необхідні для служби навички. Це цілий комплекс занять від ранкової зарядки, силових тренувань до проходження смуги перешкод та навчання тактичним діям.

За словами бійців «Святої Марії», матеріально-технічне забезпечення батальйону здійснюється за рахунок благодійних пожертвувань. Одяг, медикаменти, продукти харчування, необхідні предмети побуту, екіпіровку тощо - все це забезпечують благодійники та волонтери.

В батальйоні є капелан, отець Володимир, представник Української православної церкви Київського патріархату, який щонеділі та в дні церковних свят проводить службу за православним каноном в каплиці, обладнаної бійцями.

Слідуючи християнському завіту, бійці допомагають ближнім. Батальйон взяв під своє шефство маріупольський дитячий будинок сімейного типу, де виховуються 12 діточок. В День Св. Миколая та Різдво правоохоронці відвідали своїх маленьких друзів і подарували їм подарунки.

 

ВЗГ ГУМВС України

в Донецькій області