Австрія: «День відкритих дверей у храмах» Віденської архидієцезії
  • Нед, 21/04/2024 - 11:39
В рамках започаткованої в квітні кампанії гостинності Віденська Церква проводить ініціативу, що передбачає можливість протягом дня завітати до храмів і каплиць, також і тих, які зазвичай відчинені лише під час богослужінь або доступні для обмеженого кола осіб.

В рамках проекту «Відкриті храми» в неділю, 21 квітня 2024 р., понад вісімсот церковних споруд у Віденській архидієцезії в Австрії будуть відчинені протягом усього дня. В контексті проведення першого «Дня відкритих дверей церков» усі охочі мають змогу, з одного боку, відкривати для себе красу сакрального простору, а з іншого – знайти для себе простір для молитви й зустрічі. Про це на дієцезіальній сторінці в інтернеті розповів відповідальний за проект Ніколаус Газельштайнер. Він зазначив, що хоч майже всі храми архидіцезії відчиняються кожного дня, половина з них відчинені лише під час богослужінь.

В рамках ініціативи відвідувачам надано доступ також і до менш відомих святинь. Цього дня, наприклад, можна відвідати каплицю святого Андрія в Архиєпископському палаці, домашню каплицю Архиєпископа Відня або каплицю святого Станіслава Костки, облаштовану в кімнаті, де молодий польський єзуїт жив перед тим, як вирушити до Риму.

«Допомагай як святий Конрад»

День на проведення ініціативи був обраний не випадково, адже збігається з днем пам'яті святого Конрада, який був фіртянином капуцинського монастиря в Альтеттінгу в Баварії. Святий Конрад не тільки відкривав браму монастиря, але й надавав убогим мешканцям міста й паломникам теплу їжу і місце для відпочинку, а іноді й пригощав баварським пивом. А оскільки ініціатива збігається також з Днем молитви за покликання, в багатьох храмах передбачені спеціальні моління, після яких священники, диякони й богопосвячені особи запрошують всіх охочих на розмови. В храмах цього дня також встановлені скриньки «Карітасу» з написом: «Допомагай як святий Конрад».

Кампанія гостинності

«День відкритих дверей» є частиною кампанії, яку Віденська архидієцезія здійснює від початку квітня, впроваджуючи нову «культуру гостинності», яка має на меті заохотити більше людей відвідувати храми. Кампанія включає мобільний додаток та спеціальні тренінги з «прийняття відвідувачів» під час богослужінь та поза ними. Особливо у великому місті, де панує анонімність, новоприбулі або ті, хто перебувають у пошуках, часто почуваються самотніми. «Вони повинні мати можливість швидко і легко знайти контактну особу в церкві», – підкреслює Ніколаус Газельштайнер, пояснюючи наміри церковної кампанії гостинності.