Білорусь: католицького священника затримано за звинуваченням у “державній зраді”
  • Пон, 20/11/2023 - 17:05

У Білорусі затримано католицького священника Генріха Околотовіча, настоятеля храму св. Йосифа у Воложині (Мінський район). Як повідомляють білоруські медіа, 19 листопада підтвердилася інформація про те, що затримання відбувалося у рамках кримінальної справи за ч. 1 ст. 356 КК РБ “ Державна зрада”. Санкція статті передбачає від семи до п'ятнадцяти років позбавлення волі.

Занепокоєння викликає стан здоров'я о. Генріха – священникові 63 роки, він переніс інфаркт і нещодавно й операцію на шлунку через рак, він потребує медичного нагляду та постійного прийому медикаментів.

О. Генріх – відомий і шанований у Білорусі священник. Ще з радянських часів він допомагав відроджувати Католицьку Церкву в цій країні. Як повідомляє katolik.life, він підпільно вчився в семінарії в Ризі і в 1984 р закінчив її та був рукоположений у священники. У Воложині він служить з 2005 року.

Священник став ще одним релігійним діячем, який зазнав репресій режиму проти релігійних спільнот Білорусі.

У 2013 році за цією ж статтею у “державній зраді” звинуватили ще одного католицького священника – отця Владислава Лазаря. Його затримали влітку 2013 року і півроку тримали у СІЗО КДБ. Потім його відпустили і справа не отримала продовження.