Білорусь: Триває молитовна кампанія за звільнення ув’язнених режимом священників
  • Срд, 24/01/2024 - 14:03

Арешт 10 священників у Білорусі викликав бурхливий резонанс серед католиків цієї країни. Священники отримують від них тисячі листів зі словами солідарності та підтримки. Ініціюються молитовні акції за звільнення священників. Переслідування Церкви в Білорусі зміцнює її віру та об’єднує католиків у спільній дії та молитві. Про це пише pch24.pl.

Організація “Допомога Церкві в Потребі” повідомила, що у 2023 році Білорусь посіла безславне друге місце за кількістю ув’язнених священників у світі. Білоруський режим утримує під арештом аж 10 священнослужителів. Вірні Церкви в Білорусі не залишаються пасивними в цій ситуації й організовують допомогу своїм ув’язненим священникам та молитовні акції.

Вже два місяці у в’язниці перебуває о. Генріх Околотович, парох парафії св. Йосифа у Вожині. Його затримали в рамках провадження прокуратури за статтею "державна зрада". Стаття Кримінального кодексу Білорусі за це передбачає покарання від семи до п'ятнадцяти років позбавлення волі. Натомість у 64-річного священника, якого дуже люблять парафіяни, погане здоров’я.

Лише крайніми днями стало відомо про місце ув’язнення отця Околотовіча. Це СІЗО КДБ у Мінську. Це сумнозвісний слідчий ізолятор, який у народі зветься “американським”. У 1980-х роках радянський НКВД ув’язнив тут священника Казимира Свьонтка, який після звільнення став першим главою Церкви в Білорусі в пострадянський час. Десять років тому в “Американці” пів року також сидів інший чудовий священнослужитель Католицької Церкви – отець Владислав Лазар. Режим  звинувачував його у державній зраді. Після піврічних мук його звільнили, оскільки звинувачення проти нього виявилися безпідставними.

Білоруські державні органи не повідомляють про стан здоров'я о. Генріха Околотовіча, хоча відомо, що в нього серйозна хвороба серця. Після багатьох зусиль католиків владі нарешті вдалося забезпечити ув’язненого священника необхідними ліками. Як тільки було оголошено, де тримають о. Околотовіча, білоруські католики негайно організували кампанію надсилання йому листів із виразами молитовної пам’яті та підтримки. Нині в наміренні визволення ув’язненого пароха парафії св. Йосифа у Воложині та інших арештованих священників моляться тисячі вірних Церкви в Білорусі. Постійно створюються нові молитовні ініціативи та кампанії допомоги. Церква в Білорусі об’єднується.

Дії білоруського режиму, спрямовані проти Католицької Церкви, стають дедалі агресивнішими. Почалося з того, що священників, переважно поляків, яких влада вважала ворожими, змушували залишити парафіян і Білорусь. Переслідування Церкви особливо посилилося під час суспільних протестів у 2020 році, коли білоруси вийшли на вулиці протестувати проти фальсифікацій президентських виборів. Наразі заарештовано 10 священників. До СІЗО та в'язниць потрапили, зокрема: о. Едуард Сєнкєвіч та о. Олександр Федотов, о. Андрій Ващук, о. Вєслав Барок та о. Андрій Кєвліч. Під час допитів священників психічно мучили та принижували.