Чотири вулиці Тріполі назвуть на честь маронітських єпископів
  • Птн, 25/03/2016 - 10:52

Міська рада ліванського Тріполі ухвалила назвати чотири вулиці міста іменами маронітських єпископів. З таким проханням звернувся в муніципалітет нинішній глава маронітської громади столиці північного Лівану Архиєпископ Жорж Абу Джауде.

Усі четверо єрархів залишили помітний слід в історії Тріполі, більшість населення якого складають сьогодні мусульмани-суніти. Йдеться про єпископів Антуане Абеде, Антуне Джубейре, видного місіонера і організатора молодіжного руху, Джебраеле Тубіа і Фуаде ан-Надже, керівника міжнародної католицької благодійної організації «Карітас» і безпосереднього попередника нинішнього Архиєпископа.

Останніми роками в Тріполі відбувалися збройні зіткнення між сунітами, що симпатизують сирійським повстанцям, і алавітами, які підтримують режим Башара Асада. Спокій у місті вдалося відновити тільки після масштабної операції ліванської армії, проте економічна ситуація залишається складною, відзначається високий рівень безробіття серед молоді.

Архиєпископ Абу Джауде подякував главі муніципалітету Амеру Рафеі за рішення назвати міські вулиці іменами маронітських єрархів. Він нагадав, що «християни в цілому і мароніти зокрема є невід'ємною частиною соціальної тканини Тріполі». Той факт, що чисельність християнської спільноти скоротилася за роки війни, «не заважає їй залишатися важливою складовою частиною населення міста», зазначив Архиєпископ.
За словами Жоржа Абу Джауде, сьогодні в Тріполі живе 400 маронітських сімей, що втричі більше, ніж православних. П'ять парафій його єпархії «дуже активні й процвітають у кліматі серцевого згоди між мусульманами і християнами». Архиєпископ підтримує дуже хороші взаємини з муфтієм Тріполі Маліком Шааром.

Сьогодні членами міської ради Тріполі є один мароніт і двоє православних. На Різдво муніципалітет взяв участь у придбанні подарунків для членів християнської спільноти. Висловивши в зв'язку з цим глибоке задоволення, Архиєпископ Абу Джауде побажав, щоб кошти, які виділяє влада на подарунки християнам, зрівнялися б з тими, які виділяють мусульманам на свята Ід аль-Адха та Ід аль-Фітр.