COMECE: розширення ЄС – здійснення ідеї об’єднаної Європи, час оживити ідеали
  • Втр, 23/04/2024 - 16:30

У декларації за підсумками весняної пленарної асамблеї 2024 року члени Комісії єпископатів Європейського Союзу діляться думками про значення розширення союзу, наголошуючи на двосторонньому характері цього процесу.

 

«Після криз останніх років, які призвели до певної "втоми від розширення", агресивна війна Росії проти України та геополітичні події в країнах-сусідах ЄС надали нового імпульсу майбутнім приєднанням до Союзу, особливо це стосується балканських країн та країн Східної Європи. Окрім того, що це є геополітичною необхідністю для стабільності нашого континенту, ми розглядаємо перспективу майбутнього членства в ЄС як потужний сигнал надії для громадян країн-кандидатів та як відповідь на їхнє прагнення жити в мирі та справедливості. Ми не повинні забувати, що цим країнам часто доводилося зазнавати труднощів і жертв на цій дорозі», – читаємо у заяві «Далі разом розбудовуймо Європу», яку прийняли учасники весняної пленарної асамблеї Комісії єпископатів Європейського Союзу (COMECE), що від 17 до 19 квітня 2024 року відбувалася в польському місті Ломжі.

Досвід масштабного розширення

Асамблея відбувалася в Польщі, щоб відзначити 20-у річницю історичного розширення ЄС, коли 1 травня 2024 року до нього приєдналися 10 країн. У заяві COMECE зазначається, що «Католицька Церква уважно супроводжує процес європейської інтеграції від самого його початку, розглядаючи його як процес об'єднання народів і країн Європи у спільноту задля забезпечення миру, свободи, демократії, верховенства права, поваги до прав людини та процвітання», адже розпочався він у період після жахливих війн на континенті. Автори звернення зазначають, що розширення, яке відбулося 20 років тому, стало важливим кроком у реалізації бачення святого Івана Павла ІІ, який бажав, щоб Європа могла «дихати двома легенями», об’єднуючи східну та західну частини. «Більший, але й більш різноманітний союз, однак, приніс і нові виклики. Незважаючи на міцну політичну та економічну інтеграцію країн-членів ЄС, залишається під питанням, якою мірою в європейських суспільствах відбувся справжній діалог між різними національними реаліями, культурами, історичним досвідом та ідентичностями», – читаємо в заяві, упорядники якої наголошують, що «доки не буде повністю розвинений справжній європейський дух, що включає почуття приналежності до однієї спільноти і спільної відповідальності, довіра всередині Європейського Союзу може бути ослаблена, а творення єдності може бути підірване спробами поставити часткові інтереси та вузьке бачення вище за спільне благо».

Виклики перед подальшим розширенням

У другій частині звернення члени COMECE діляться деякими думками про подальше розширення союзу, питання про яке актуалізувалося в трагічному контексті війни в Україні. Вони наголошують, що це «двосторонній процес», у рамках якого країни-кандидати повинні далі впроваджувати структурні реформи, зокрема в тому, що стосується «верховенства права, змінення демократичних інституцій, захисту фундаментальних прав, включаючи релігійну свободу та свободу ЗМІ, як також боротьби з корупцією та організованою злочинністю». Окрім уникання «застосування подвійних стандартів щодо кандидатів», процес розширення вимагає також конкретних кроків з боку ЄС. «Майбутнє розширення ЄС – це можливість оновити ідею об'єднаної Європи, що ґрунтується на практичній солідарності, і з креативною вірністю наново відкрити ті великі ідеали, які надихали його заснування. Розширений Союз також повинен буде переосмислити свої механізми управління, щоб дати можливість своїм членам та інституціям діяти вчасно і ефективно», – читаємо в заяві, у якій єпископи також закликають «до більш глибокого осмислення нашої спільної ціннісної бази та особливих зв'язків, які об'єднують нас як європейську сім'ю». Вони підкреслюють, що фундаментальним є слідувати за принципами субсидіарності, пошани до різних традицій і культур, триматися дороги практичної солідарності, а не ідеологічного тиску. «Як Католицька Церква, ми готові зробити свій внесок у ці зусилля», – зазначають члени Комісії єпископатів ЄС.