«До економіки задля спільного блага»
  • Срд, 11/03/2015 - 17:21

З 6 по 8 березня 2015 року у Лоппіано (Італія) відбулася Міжнародна Конференція під назвою «До економіки задля спільного блага». Захід залучив сотні представників малого, середнього та великого бізнесу, фахівців та науковців у ділянці економіки, презентантів різних християнських спільнот та асоціацій, церковних інституцій із 14 країн Європи.

Окремою групою учасників була представлена і Україна, серед яких голова та заступник голови Комісії УГКЦ Справедливість і Мир о. д-р Михайло Мельник та о. Олег Лука.

Трьохденні зустрічі включали тематичні складові: «Знаки часу», «Ділення досвідом та ідеями: разом до європейської економіки та суспільства», «Знаки надії». У програмі заходу відбулось кілька круглих столів, ділення досвідом, презентації із подальшим обговоренням тем щодо причин економічної кризи та ролі християнських спільнот у поступі та вирішенні даної проблеми, щодо харизматичної економіки і ін.. Робочий день розпочинався спільною молитвою та участю у Божественній Літургії.

Розгляд економічних проблем і викликів зосереджувався у світлі християнського суспільного вчення. Так, зокрема було зазначено у підсумку одного із круглих столів на тему культури ділення з ближнім про те, що «людина» є головним центром, необхідним складником усіх суспільних процесів, адже не існує абстрактної економіки, не пов’язаної з людиною та її сумлінням. 

Цінність людської особи, про яку особливо знаходимо у християнстві, зосереджується у внутрішньому світі людини, а тому звернення уваги на цей аспект є необхідним та важливим. Серед іншого, було неодноразово підкреслено про «терапевтичний підхід» у економічній діяльності. Мова йшла про те, що людські зусилля повинні бути звернені не лише на усунення виявлених патологій, але й на підтримку та покращення існуючого стану. Цей постійний процес уважного спостереження, сумлінної праці, братерських стосунків і духовного вдосконалення повинен складати та доповнювати фахову працю людей у ділянці економіки, в якій належне місце мають особиста та спільна формація-виховання, харизми і прагнення спільного блага. В цьому сприяють по-особливому християнські цінності.

Також під час роботи Конференції було представлено діяльність Соціальної Академії «Caritas in Veritate», освітньо-виховного проекту з громадянського та суспільно-політичного виховання Комісії УГКЦ Справедливість і Мир.