Драматичне зниження народжуваності в Європі та США. Через коронавірус люди не хочуть мати дітей
  • Суб, 10/07/2021 - 14:28

Унаслідок коронавірусної кризи в Європі та США значно знизилася народжуваність. На нашому континенті найбільше закритими на дітей стали іспанці, проте це повсюдне явище.

Фонд народонаселення ООН (UNFPA) пояснює, що це результат соціальної невизначеності у поєднанні з легким доступом до контрацепції.

За даними Фонду, дані ще неповні, оскільки криза все ще триває. Проте видно, що чим пізніше – тим серйозніша проблема. У п’ятнадцятьох країнах ЄС, де проводилися дослідження, рівень народжуваності зменшувався на 3% щороку в жовтні 2020 р., на 5% у листопаді й аж на 8,1% у грудні. 

Як прокоментувала Рейчел Сноу з ФНООН, більшість людей у непевні часи не хочуть мати дітей. Якщо вони здатні зупинити плідність, то вони це роблять. Оскільки контрацепція поширена в Європі та США, а в більшості країн можна також вбивати ненароджених дітей, народжуваність чітко знизилася.

Водночас дослідження досить цікаві. В Іспанії, де ввели строгий локдаун, народжуваність впала на 20 відсотків. У Франції, де був аналогічний режим, – на 13,5%. Натомість у таких країнах, як Данія, Фінляндія, Нідерланди та Норвегія, де під час кризи ставка була не лише на локдаун, а й на особисту відповідальність суспільства, особливих падінь народжуваності не зафіксовано. На думку експертів, це явище пов'язане з відносною стабільністю країн північної Європи під час пандемії.

Зниження народжуваності зафіксоване також у США. Наприклад, у Каліфорнії в січні 2021 року народилося на 10,5% менше дітей, ніж роком раніше; у Флориді – на 7,2 %.

ФНООН також зазначає, що криза народжуваності не стосується бідних країн, де суспільства не мають так званої сексуальної освіти і не застосовують контрацепцію так часто, як на Заході. У деяких країнах навпаки народилося більше дітей, ніж до пандемії.

Експерти організації запевняють, що світові не загрожує раптова депопуляція внаслідок коронавірусної кризи. У світовому масштабі вони можуть мати рацію, але стосовно західних країн проблеми можуть бути стійкими. У США та Європі жінки вагітніють у статистично пізньому віці. Подовження періоду бездітності на рік чи два може означати, що вони безповоротно втратять свої шанси народити дитину.