Генштаб Збройних Сил погодився не мобілізовувати священиків
  • Втр, 07/04/2015 - 11:41

Генеральний штаб Збройних Сил України погодив законопроект № 2191, яким розширює перелік підстав для надання відстрочки від призову на військову службу під час мобілізації.

Цей законопроект зареєстрував депутат Юлій Мамчур з метою удосконалення оборонних питань і приведення окремих положень законодавчих актів у відповідність з нормами Конституції України, повідомляє Інститут релігійної свободи.

Автор пропонує доповнити статтю 23 Закону України «Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію» та надати відстрочка від призову на військову службу під час мобілізації також таким категоріям громадян:

  • священнослужителям, які закінчили вищі або середні духовні навчальні заклади і займаються в релігійних організаціях, що діють за статутом (положенням), зареєстрованим у встановленому порядку (такі особи можуть бути призвані на військову службу  у  разі  їх  згоди);
  • чоловікам та жінкам, виконання військового обов’язку яких суперечить їхнім релігійним переконанням і ці громадяни належать до діючих згідно з законом України релігійних організацій, віровчення яких не допускає користування зброєю.

Разом із цим, як зауважує Генштаб ЗСУ у своєму листі від 12 березня, питання заміни виконання військового обов’язку на альтернативну (невійськову) службу за мотивами релігійних переконань під час мобілізації в особливий період залишається не врегульованим.

Оскільки завдання з забезпечення реалізації державної політики у сфері релігії покладено на Міністерство культури України, в Генштабі Збройних Сил пропонують порушити перед цим міністерством або іншими суб’єктами законодавчої ініціативи питання про розробку змін до Закону України «Про альтернативну (невійськову) службу» стосовно заміни військової служби по призову за мобілізацією на альтернативну (невійськову) службу.

 

Читайте також:  Мобілізація віруючих: питання та відповіді 

Як повідомляв ІРС, нещодавно Рада Євангельських Протестантських Церков України спрямувала до Президента та Прем’єр-міністра України звернення, в яких попросила доручити Міністерству культури разом із Міністерством оборони розробити законодавчі зміни, спрямовані на забезпечення конституційного права віруючих на альтернативну (невійськову) службу та звільнення священнослужителів зареєстрованих релігійних організацій від військової служби.

Раніше Апеляційний суд Дніпропетровської області виправдав віруючого, який у судовому порядку був змушений виборювати своє право на альтернативну (невійськову) службу.