Голова конференції єпископату Словаччини: Голокост стосується і Церкви
  • Суб, 27/01/2024 - 16:34

«Щороку 27 січня ми згадуємо тих, кому не дозволили жити далі. Річниця визволення Аушвіцу стосується і нас, не забуваймо про це. Нехай ніколи не зникне з нашої пам’яті те, що сталося», – каже митрополит Кошицький архієпископ Бернард Бобер, голова Конференції єпископів Словаччини.

Він нагадує, що тема Голокосту стосується і Церкви. «Хоч я розумію, що інколи важко оцінювати минуле з точки зору сьогодення. Не можемо стверджувати, що у тодішній подіях Церква не брала участь. То були тяжкі часи. Справа істориків – їх дослідити й оцінити. Але якщо ми, як Церква, не впоралися, то несемо за це повну відповідальність. Тому просимо вибачення у всіх, чиє життя не захистили чільні представники держави і Церкви. Той факт, що багато хто страждав без потреби, неможливо стерти. Проте ми можемо відверто сказати, що дуже шкодуємо, що не завжди були на правильному боці. Тим більш видатними є подвиги тих, у кого любов до ближнього перемогла страх і Євангеліє було для них вищим ідеалом, ніж несправедливий закон. Вони свідчать, що зло ніколи не переможе добро. Ніколи більше ми не будемо керуватися страхом і владою. Давайте заберемо з нашого словника ненависть і насильство, які колись підживлювали жахи Голокосту. Нехай у стосунках завжди панує повага, шанування і, насамперед, любов».

«Я молюся за душі тих, хто втратив життя чи був поранений злом Голокосту, а також за тих, хто не зміг заступитися за наших старших братів і сестер у вірі», – додав архієпископ Бобер.

Нагадаємо, що 27 січня вшановується пам’ять знищення шести мільйонів євреїв, двох третин єврейського населення Європи та мільйонів інших людей нацистським режимом та його колаборантами.