Груднева зустріч Інституту постійної формації духовенства була присвячена душпастирству молоді
  • Втр, 12/12/2017 - 09:47

11 грудня 2017 року  у Львівській Духовній Семінарії Святого Духа (м. Львів, вул. Хуторівка, 35) відбулася остання в цьому році зустріч Інституту постійної формації духовенства Львівської Архиєпархії УГКЦ.

Захід був присвячений темі душпастирства молоді в контексті різноманітних викликів і пропозицій сучасного світу. Цю тему для священиків представляв о. Ростислав Пендюк, голова Патріаршої комісії у справах молоді УГКЦ. У зустрічі взяв участь також і Преосвященний владика Володимир, Єпископ-помічник Львівської Архиєпархії.

У своїй доповіді о. Ростислав наголосив, що основною характеристикою сучасних суспільств і культур є швидкий процес змін і перетворення. Це є великим викликом як для загалом всієї Церкви, так і для кожного парафіяльного душпастиря зокрема. У сучасних реаліях супровід молоді вимагає виходу за рамки упереджень. З молоддю потрібно зустрічатися там, де вона перебуває, пристосовуватися до її часу та темпу  життя. Молодь очікує серйозного ставлення до себе. Тому «вихід» священика в світ молодих людей вимагає готовності провести з ними час, щоб слухати історії з життя, бути уважними до їх радості, надії, смутку і тривоги, та прикласти максимум зусиль, щоб розділити ці почуття. Молоді люди шукають довірених осіб, які в змозі висловити співчуття і запропонувати їм підтримку, а також можуть їм допомогти визначити їхні можливості. В той же час, молодь не повинна відчувати ні найменшого натяку, ніби її за щось осуджують.

Також отець доповідач наголосив, що сучасна молодь є інакша. Вона не відносить себе до представників приниженого класу або до соціальної групи, яку слід захищати, також вона не вважає, що є пасивним одержувачам пастирських програм або діяльності. Більше того, багато хто хоче бути активними учасниками в процесі змін, що відбуваються вже сьогодні. Молоді люди є провідними персонажами в запровадженні інновацій вже на початковому рівні.

На кінець о. Ростислав дав священикам основну пораду: багато слухати, мало говорити – молодь має знати і відчувати, що вона важлива.

Нагадаємо, що зустрічі Інституту постійної формації духовенства Львівської Архиєпархії УГКЦ відбуваються раз на місяць в приміщенні Львівської Духовної Семінарії Святого Духа (вул. Хуторівка, 35) і є обов’язковими для всіх священиків та дияконів Архиєпархії.