Грудневі декрети Дикастерії святих: нові блаженні, між якими – 6 мучеників
  • Чтв, 14/12/2023 - 16:50

Папа Франциск затвердив для проголошення чергові декрети Дикастерії в справах визнання святих, між якими – визнання чуда за заступництвом кандидатів на прославу та проголошення мучеництва, що відкривають шлях до беатифікації, та декрети про геройський вимір чеснот.

У четвер, 14 грудня 2023 р., Папа Франциск прийняв кардинала Марчелло Семераро, Префекта Дикастерії у справах визнання святих. Під час аудієнції він затвердив для проголошення декрети цього відомства Римської курії, які стосуються різних етапів беатифікаційних процесів.

Першими у переліку подані декрети про визнання чуд, отриманих за посередництвом молитов про заступництво кандидатів на прославу, що відкриває шлях до проголошення їх блаженними. Йдеться про мексиканського священика Мойсеса Ліру Серафіна, Згромадження Місіонерів Святого Духа, який народився 1893 року в Сакатлані, а відійшов до вічності 25 червня 1950 року в Мехіко, та про іспанську монахиню Анну від Ісуса де Льобера-і-Торрес, Ордену Босих Кармеліток, яка народилася 1545 року в Медіні-дель-Кампо, а померла в Брюсселі 4 березня 1621 року.

Інші три декрети проголошують мучеництво Слуг Божих, які були вбиті з ненависті до віри, що також відкриває шлях до беатифікації. Це італійський дієцезіальний священик Джузеппе Россі, убитий з ненависті до віри 26 лютого 1945 року поблизу Кастільйоне-Оссола (Італія); італійські місіонери з Побожного Товариства святого Франциска Ксаверія отці Луїджі Каррара та Джованні Дідонè і брат Вітторіо Фаччін, а також місцевий дієцезіальний священик Альбер Жюбер, вбиті з ненависті до віри 28 листопада 1964 року в місцевостях Барака та Фіці (ДР Конго); словацький семінарист з Товариства Місіонерів святого Вінсента де Поля Ян Гавлік, вбитий з ненависті до віри 27 грудня 1965 року в Скаліці (Словаччина).

Наступні три декрети – про визнання геройського виміру чеснот кандидатів на прославу, для беатифікації яких потрібне також визнання чуда за їхнім заступництвом. У цьому переліку італійський капуцин о. Альберто Беретта (1916-2001), ґватемальський мирянин Ернесто Ґульєльмо Кофіньо Убіко (1899-1991) та італійська мирянка Франческа Ланчеллотті (1917-2008).