Храмовий празник та вічні обіти у Вінниці
  • Пон, 20/10/2014 - 17:42

14 жовтня парафія Покрова Пресвятої Богородиці, УГКЦ, м. Вінниці, святкувала свій храмовий празник. Чимало вірних зібралося цього дня, щоб спільно, у великій парафіяльній родині, святкувати головний празник всієї парафії, празник Покрова Пресвятої Богородиці.

Проте цього дня у парафії було подвійне свято, оскільки крім храмового празника, звершувалася ще одна торжественна подія – отець Теодосій Савчук, ВС, сотрудник парафії, урочисто складав свої довічні монаші обіти у Згромадженні Воплоченого Слова, до якого він належить.

Чимало парафіян зібралися цього дня у храмі, як також прибули на святкування і гості з Івано-Франківська та Закарпаття. У святкуваннях брали участь також чимала кількість духовенства. Божественну Літургію очолив ієромонах Теодор Мацапула, ВС, Провінційний Настоятель Згромадження Воплоченого Слова, отці якого з 2012 року опікуються парафією. Співслужили Літургію місцеві священики з Вінницького протопресвітерства, очолювані отцем-декано Миколаєм Дуркальцем, а також на свято прибули парох та дядько отця Теодосія – о. Іван Петрів та о. Дмитро Кубацький, а від монашої спільноти був присутній о. Петро Цідило, ВС, з Івано-Франківська. Серед присутніх також були сестри-монахині Чину Святого Василія Великого з Києва, та Служебниці Господа і Діви Марії з Матара, Чернечої Родини Воплоченого Слова.

В часі проповіді, після читання Євангелія, отець Теодор наголосив на особливості монашого покликання, як також пояснив, у чому полягає суть складання монаших обітів. Після проповіді розпочався чин складання  вічних обітів.

«Гляди, які обітниці даєш Владиці Христові; Ангели стоять тут невидимі, щоб записати це ісповідання і з нього будеш суджений в другий прихід Господа нашого Ісуса Христа, а браття і люди, тут присутні, свідчитимуть про тебе колись перед Господом... Гляди, що ніхто тебе не примушує до цих врочистих обітів. Знай, що ти з власної волі хочеш зобов’язатися урочистими вічними обітами Богові. Тож приступи до Жертовника Господнього і складай Богові свої обітниці. Ось Христос тут невидимо присутній» – такими словами пригадував Настоятель отцеві важливість дотримання обітів, що складалися того дня не тільки у присутності вірних та гостей парафії, але і Самого Господа. Саме після цих слів, отець Теодосій зачитав перед Престолом формулу вічних обітів.

Після Божественної Літургії, о. Григорій Рогацький, ВС, Настоятель парафії, подякував усім парафіянам та гостям за присутність та розділення спільної радості парафіяльного празника. Відтак відбувалося водосвяття та мирування, після якого святкування продовжилося у цокольному приміщенні храму святковим обідом.

Дякуємо Господу Богу та Його Пречистій Матері з таку гарну можливість святкувати разом такі величні свята, як Храмовий празник та монаші вічні обіти. Нехай Божа милість перебуває завжди з нами.

Прес-центр парафії