Європейську освіту можна здобути у Львові
  • Пон, 03/11/2014 - 13:20

Українські студенти мають змогу відчути смак польського навчання, не виїжджаючи за межі України. А також отримати диплом європейського взірця. Уже шостий рік у Львові функціонує теологічний Інститут імені святого Йосифа Більчевського, котрий є філією Люблінського університету Івана Павла ІІ. Студенти з України отримують європейський диплом і ступінь магістра, навчаючись за польською системою освіти.

Початком зародження історії Інституту є декрет, котрий видав Архієпископ Львова Мечиславом Мокшицький 25 січня 2009 року. Уже в січні того ж року керуючим директором Інституту став доктор теологічних наук о.Яцек Уліяш.

Як розповідає директор о. Уліяш, діяльність Інституту в Брюховичах розпочалась 23 жовтня 2009 року з урочистої святої меси та інавгурації першого академічного року на чолі з примасом Польщі кардиналом Юзефом Глемпом, Мечиславом Мокшицьким, кардиналом Любомиром Гузаром та апостольським нунцієм Іваном Юрковичем.

14 червня 2012 року Інститут отримав державну реєстрацію в Україні. Після підписання акту наукової співпраці між теологічним ВНЗ та Католицьким університетом Івана Павла ІІ у Любліні Інститут у Львові (Брюховичах) отримав статус філіалу Люблінського університету.

Після закінчення теологічного факультету студенти отримують диплом із педагогічною спеціалізацією. Завершальний іспит і захист магістерської роботи відбувається в університеті Івана Павла ІІ (KUL) у Любліні в Польщі.

Заняття тут проводять із п'ятниці до неділі включно. Це дає змогу не відмовлятися від основного місця праці та не перешкоджає паралельному навчанню в інших навчальних закладах. На навчання приїжджають із різних куточків України – Львова, Тернополя, Чернівців, Хмельницька...

В Інституті студенти здобувають так звану базову філософсько-теологічну та педагогічну спеціалізацію. Начання проводять двома мовами – польською та українською. Для того, щоби вчитися в Інституті Більчевського, не потрібно добре володіти польською мовою (для тих, хто не знає польської, передбачені окремо відведені заняття).

В Інституті вже думають про нові напрямки, окрім теологічного. "На майбутнє зробимо якусь нову спеціалізацію, конкретно поки що не говоримо, бо це пов'язано з формальними рішеннями", - сказав директор інституту о. Яцек Уліяш.

Офіційно диплом KUL не діє в Україні, так як і будь-які європейські дипломи. Але і в цьому випадку вихід є – диплом можна "узаконити" нострифікацією в міністерстві освіти в Києві. Це дозволяє шукати роботу за фахом, або ж почати післядипломну освіту за іншою спеціальністю у будь-якому ВНЗ України. Для охочих продовжити освіту за кордоном, диплом, який отримують випускники цього закладу, є ідеальною "перепусткою". Одна з випускниць уже навчається на докторанських студіях у Любліні, ще двоє – у процесі отримання стипендій на навчання у Німеччині для продовження наукових досліджень.

Як розповів директор Інституту, слушність рішення створити інститут європейського зразка у Львові є вдалим.

"Перші випускники в цьому році після п'ятирічного навчання отримали магістерський дипломом Люблінського університету. За час діяльності нашого закладу, окрім базового навчання ми провели наукові симпозіуми, які дають додаткові знання та зв'язки для студетів. Упродовж 5 років було 24 симпозіуми, на котрі приїжджали представники з Італії, Польщі, Білорусі, Молдавії та Словаччини", - зазначив директор Інституту.

Окрім наукових здобутків отець Яцек також похвалився виданням "Studia Leopoliensia" – збіркою наукових матеріалів, котру систематично, рік-у-рік, видають у Польщі.

На думку директора, важливим досягненням навчального закладу є бібліотека: "Понад 70 тисяч позицій книжок у нашій бібліотеці, різними мовами. Не лише польська, українська чи російська, а, звісно, англійська, італійська, німецька і щось з іспанської теж знайдеться".

Інститут Більчевського швидко перетворюється у місце, де зустрічається інтелігенція різних культурних площин.

"За ці 5 років на інавгураціях теологічний Інститут Більчевського відвідали представники з різних кутків не лише світу, але і різних конфесій, різних середовищ – як церковних, так і світських та адміністративних", - додав о. Яцек Уліяш.

Текст і фото Оксана Конанець