Кардинал Фернандес наполягає на благословенні ЛГБТ-пар і стверджує, що “це не єресь”
  • Чтв, 28/12/2023 - 14:28

Кардинал Віктор Мануель Фернандес релятивізує спротив доктринальній декларації Fiducia supplicans. Аргентинський ієрарх, префект Дикастерії Доктрини Віри, стверджує, що єпископи протестують проти благословення одностатевих пар з огляду на культуру та закони в їхніх країнах.

Кардинал Фернандес розповів про Fiducia supplicans в інтерв'ю іспанській газеті ABC. Його запитали про заперечення багатьох єпископських конференцій проти доктринальної декларації Fiducia supplicans. Він сказав, що це заперечення певною мірою зрозуміле, оскільки в культурах деяких країн благословення розуміють як “узаконення неврегульованих зв’язків”. “До цього додається той факт, що в Африці існують закони, які криміналізують сам акт визначення себе гомосексуальною особою. Уявіть собі благословення в цій ситуації”, – сказав він.

Проте кардинал Фернандес захищає свою позицію і стверджує, що можна благословляти гомосексуальні пари. “Якщо якийсь священник уділяє таке благословення, то він не єретик, – сказав він. І заявив, що у всій цій справі не йдеться про визнання даного зв’язку. – Це лише відповідь душпастиря двом людям, які просять Божої допомоги”, – наголосив він. Про це пише pch24.pl з посиланням на Katholisch.de.

Проблема у тому, що не лише африканські єпископати відкинули благословення гомосексуальних зв’язків. Це зробили також єпископи Астани в Казахстані, єпископи Польщі, України (як римо-католики, так і греко-католики) та Угорщини. Також Fiducia supplicans відкинули багатьмо окремих єпископів по всьому світу, від Сполучених Штатів до Південної Америки та Європи. Видається, що таку широку хвилю спротиву не можна пояснити лише місцевою культурою. Багато коментаторів зазначають, що благословення гомосексуальної пари просто означає, що Церква приймає одностатевий зв’язок, а це означало б прийняття смертного гріха, що було б просто богохульством.

Наступного дня після оголошення Fiducia supplicans гомосексуальну пару благословив американський єзуїт отець Джеймс Мартін. Це священник, якого високо цінує Папа Франциск. Нещодавно Святіший Отець написав йому листа, в якому назвав його взірцем для священників у всьому світі. Пара, яку благословив отець Мартін, трималася за руки під час церемонії. Нічого не вказувало на те, що вони шукала “зміцнення” від Бога, щоб порвати з гріхом. У минулому чоловіки ображали Бенедикта XVI та Івана Павла II, перевдягалися жінками і позували для фотографій з напівголими гомосексуалістами. Благословення широко подавалося ліберальною американською пресою, і світові було надіслано чітке повідомлення: Католицька Церква змінилася, гей-секс тепер прийнятний. Ось чому Fiducia supplicans викликає такий величезний скандал і обурення серед багатьох єпископів, священників і мирян по всьому світу.