«Карітас» проти Еболи: необхідні скоординовані дії Церкви
  • Срд, 05/11/2014 - 21:36

В умовах поширення вірусу Ебола в Західній Африці необхідно більш широке і скоординоване втручання: про це йшлося на конференції міжнародного католицького фонду «Карітас», в якій взяли участь монаші згромадження та католицькі асоціації, які діють у країнах, зачеплених епідемією.

Учасники підкреслили, що пріоритетом сьогодні має бути залучення громадськості до проблеми Еболи і її профілактика, а також продовольча безпека в цих країнах і пастирська увагу до їх проблем. Більше 5000 жертв Еболи і понад 14 тисяч заражених цим вірусом: така сьогоднішня статистика, але ці цифри можуть досягти і мільйони, переконане керівництво фонду «Карітас».

Смертність від Еболи становить на даний момент 60 відсотків, і скорочення кількості жертв залежить від того, які заходи будуть прийняті. Досі дії «Карітас» були негайними: сім'ям доставлені набори санітарно-гігієнічних засобів - з них 53 тисячі в Гвінею та Сьєрра-Леоне, ці кошти були розподілені також в громадських місцях; по радіо було передано вже 2600 санітарно-просвітницьких роликів; відправлено мільйон СМС-повідомлень з інформацією про Еболу. Ті, хто знаходяться на карантині, забезпечуються продуктами харчування. В найближчі дні «Карітас» має намір забезпечити їжею понад півтори тисячі сімей в Сьєрра-Леоне і 1250 сімей в Гвінеї. Саме продовольче забезпечення сьогодні стає невідкладним заходом, як пояснив монс. Роберт Вітілло, консультант «Карітас» з охорони здоров'я. Люди на карантині не можуть виходити з дому, а державні установи та місцеві парафії забезпечують їх їжею тільки на 21 день. Часто трапляється, що за цей період хтось із сім'ї захворіє, що подовжує період карантину. Тому, підкреслює монс. Вітілло, необхідно вдосконалити систему доставки їжі в подібних ситуаціях.

Ебола породила ще одну трагедію: більше 3700 дітей залишилися сиротами. Деякі залишаються у себе вдома, інші знаходяться в лікарнях, будучи здоровими,  піддаючись дуже високому ризику зараження, - але їм нема куди і  до кого йти. Монс. Вітілло повідомив, що «Карітас» домовилася з сестрами Матері Терези Калькутської, що вони візьмуть на себе турботу про дітей, що залишилися без батьків.

Крім того, медичний персонал в Африці потребує підвищення кваліфікації та має потребу в засобах захисту від зараження. Африка є кризовим регіоном в плані охорони здоров'я. Учасники конференції відзначили, що економічну і соціальну кризу на континенті недооцінюють, в той час як вона постійно посилюється. У цій обстановці діяльність Церкви, підкреслили організатори зустрічі, повинна бути більш скоординованою та ефективною». Ми повинні бути поряд з бідними, з хворими та знедоленими, - стверджує монс. Вітілло, висловлюючи надію, що у церковних організацій буде можливість працювати разом.

Серед пріоритетів консультант «Карітас» назвав підтримання лікарень і церковних клінік, відкритих для всього населення; потім - соціальне виховання і пастирська опіка людей. «Необхідно думати про майбутнє цих країн», - підкреслив монс. Вітілло, представник міжнародного фонду «Карітас».