«Коза ностра» погрожує смертю італійському священику
  • Срд, 03/09/2014 - 11:14

Перебуваючи у в'язниці, колишній глава сицилійської «Коза ностри» Тото Рііна видав смертний вирок італійському священикові, котрий є засновником товариства «Libera», що об'єднує 1300 організацій, які борються з мафією в Італії. Поліція довідалася про це, підслуховуючи його розмови. Мафіозі заявив, що «о. Луїджі Чьотті є таким ж шкідливим, як і о. Піно Пульїзі, та повинен померти». Зі священиком, який отримав смертельні погрози, є солідарним президент Джорджо Наполітано та італійська Конференція єпископів.

«Освіта пробуджує совість і критичну відповідальність. Введення конфіскації мафіозних товарів, звичайно, було соціальною перемогою, цей проект підтримали понад мільйон осіб. Тисячі молодих людей, які зараз працюють у конфіскованих господарствах, ймовірно, тепер потерпають від криміналістів і мафіозі. Тоді праця зі свідками, з сім'ями жертв мафії – каже о. Чьотті. – Я б сказав, що перемагає наше спільне МИ, що виражається в повсякденному виборі, зобов'язаннях і відповідальності. Схоже, що комусь це дуже перешкоджає. Моя діяльність проти мафії, вірна Євангелію, є для мене основоположною. Пам’ятаймо, що Євангеліє не є легким словом, часто буває абсолютно невигідним, бо закликає до відповідальності, до боротьби з несправедливістю і насильством. Євангеліє заохочує до чітких позицій, не толерує лицемірства. Те, що я довідався про бл. о. Піно Пульїзі, показало мені, що цієї дорогою треба йти. Це дорога проголошення правди, пробудження сумління, а також дій, які відновлюють гідність і свободу людям».

Отця Пульїзі застрелили найманці «Коза ностри» в його 56-ий день народження, 15 вересня 1993 року, перед його будинком у Палермо. Через двадцять років його беатифікували. Він був пастором у районі міста Бранкаччьо, який контролює мафіозна сім'я Гравіано, і це вона, як показало слідство, дала вказівку вбити священика. П'ять убивць із смертної команди «Коза ностри» отримали довічне ув'язнення. Як душпастир, він відкрито виступив проти мафії і зосередився на вихованні молоді в дусі законності, щоб захистити її від впливу організованої злочинності. Варто нагадати, що о. Пульїзі провадив діяльність, знаючи про небезпеку, яка нависала над ним.