Маронітська Католицька Церква закликає відновити свято на честь ліванських мучеників
  • Суб, 09/05/2015 - 20:46

Єпископат Маронітської католицької церкви закликав владу Лівану відновити свято ліванських мучеників, яке було встановлено в пам'ять про борців за національне визволення, страчених 6 травня 1916 року за наказом турецького намісника Великої Сирії Джамал-паші.

Представники вищого духовенства Маронітської церкви в ході щомісячного засідання, яке пройшло 6 травня в патріаршій резиденції в Бкерке під головуванням патріарха Бешар Бутроса ар-Раї, прийняли комюніке, в якому, зокрема, містився заклик включити день пам'яті жертв Османської влади в перелік загальнонаціональних свят. Цей день, вважають єрархи, має стати днем пам'яті всіх ліванців - військових і цивільних, - що віддали життя за батьківщину.

Серед страчених патріотів були як мусульмани, так і християни, в тому числі священик Юсеф аль-Хайєк. Пам'ять борців за свободу Лівану відзначалася в Країні кедрів аж до 2007 року, коли прем'єр-міністр Рафік Харірі, який активно розвивав відносини з Туреччиною, під тиском свого турецького колеги Реджепа Тайїпа Ердогана скасував святкування.

"З 2007 по 2014 рік подвиг борців залишався в забутті на офіційному рівні, проте вчора матері ліванських військових, загиблих або викрадених джихадистами останнім часом, зібралися біля меморіалу на площі Мучеників", - розповів агентству Fides представник маронітського патріарха при Святому Престолі єпископ Франсуа Ейд. "Вони принесли квіти і плакати, в яких вимагали від влади шанувати пам'ять мучеників, навіть якщо турки цього не хочуть. Маронітська церква вважає необхідним відновити це національне свято - це допомогло б зберегти єдність ліванського народу".