Мексиканські католики очікують канонізації дітей-мучеників, що постраждали в XVI столітті
  • Втр, 17/11/2015 - 09:51

Урочистою Літургією в мексиканському місті Тласкала закінчився ювілейний рік, присвячений 500-річчю від дня народження блаженних дітей-мучеників – Крістобаля, Антоніо і Хуана.

Богослужіння очолив Нунцій у Мексиці Архиєпископ Крістоф П'єр, якому співслужили близько сорока єпископів.
У своєму слові перед початком Літургії єпископ Тласкали Франсіско Морено Баррон зазначив, що дні пам'яті дітей-мучеників стають одним з головних церковних свят в країні – з кожним роком кількість віруючих, які збираються в Тласкалі, зростає. «Тласкальські діти-мученики – це мученики всієї Латинської Америки, тому що вони були першими, хто проніс свідчення навіть до смерті», – сказав єпископ.

Блаженні діти-мученики були серед перших індіанців Мексики, які навернулися до Христа після проповіді іспанських францисканців і домініканців на початку XVI століття. Крістобаль народився близько 1516 року, Антоніо і Хуан – близько 1516 року. Тому ювілей вирішили відзначити 2015 року.

У ранньому віці всіх трьох жорстоко вбили земляки, тому що, дотримуючись вчення Церкви, вони відмовлялися поклонятися ідолам. Крістобаля замучили 1527 року, Антоніо і Хуана – 1529 року.

6 травня 1990 року, під час свого другого апостольського візиту в Мексику, Папа Іван Павло II зарахував трьох дітей до лику блаженних. Зараз триває процес канонізації маленьких мучеників.