«Ми хочемо шукати відповіді на питання: де ми є? де є наші вірні? скільки нас є?» – о. Роман Шафран про Патріарший Собор УГКЦ'2020
  • Срд, 11/12/2019 - 19:06

Отець Роман Шафран, секретар VII сесії Патріаршого Собору, розповів про процес підготовки до головної події у житті Церкви у 2020 році: Патріаршого Собору УГКЦ на тему: «Еміграція, поселення і глобальна єдність Української Греко-Католицької Церкви». Собор відбудеться 26-29 серпня 2020 року у Львові, гасло – «Церква є завжди і всюди з тобою».

«Основна праця Соборів на рівні єпархій та екзархатів УГКЦ мала б бути сконцентрована  на докладному аналізі та обговоренні певних тем. Передусім, ми хочемо шукати відповідь на питання: де ми є? де є наші вірні? скільки нас є? Динаміка переміщення (зовнішня та внутрішня міграція). Прогнози передбачуваних змін. Адже теперішні наші структури в Україні і на поселеннях не повністю відповідають тому, де перебувають наші вірні», – зазначив у коментарі для Департаменту інформації УГКЦ секретар VII сесії Собору о. Роман Шафран.

І згодом додав: «Наступне важливе питання роботи Собору: хто ми є? Маємо проаналізувати, які потреби мають наші вірні та наскільки наша Церква відповідає на них тепер в Україні, на поселеннях та еміграції. Як духовенство і богопосвячені особи можуть послужити нашим вірним? Як далі розвивати внутрішні єпархіальні і парафіяльні структури, щоб вони відповідали потребам вірних у місцях їхнього перебування? Які засоби потрібні для того, щоб знаходити вірних? Як не загубити себе, переміщуючись?»

Варто зазначити, що загальна тематика VII сесії Собору охоплює також і тих вірних, які проживають на територіях, де не існує жодних структур УГКЦ. Тому до Статуту VII сесії Патріаршого Собору було внесено відповідні зміни, згідно з якими до членства в Соборі було покликано також по два делегати із зазначених територій.

«Важливою у процесі підготовки до Собору стала зустріч Блаженнішого Святослава і секретаря VII сесії Собору з очільниками Львівської ОДА 25 листопада цього року. Мета зустрічі – вироблення стратегічних механізмів координації спільних організаційних дій з огляду на дотичність тематики Собору 2020 до певних державотворчих намагань, які постійно і систематично здійснюються з боку Української Держави», – сказав о. Роман Шафран.

Отець Роман розповів про програму Собору '2020, котра має такі складові:

  • Першого дня девізом учасників Собору мало би стати слово «Слухаємо»: основне навантаження дня лягло б на реалізацію інформативної складової із доповідями, представленнями тез, історичними ретроспективами, аналітичними викладками тощо.
  • Другий день пройшов би під гаслом «Осмислюємо», оскільки його осердям стало б вільне висловлення думок і обмін особистими баченнями і пропозиціями з боку всіх його учасників в контексті, наприклад, круглих столів.
  • Основним мотто третього дня є наголос на молитовній дії Церкви (спільний виїзд делегатів Собору до Унева, щоб дати Секретаріатові Собору'2020 можливість для інтенсивної праці над аналізом напрацювань попередніх днів та формулюванням у загальному Резолюцій Собору).
  • Четвертого дня, який проходитиме під кличем «Діємо», власне і мали б бути підбиті підсумки усіх соборових засідань із представленням та ухваленням остаточного тексту резолюцій.

До слова, до Секретаріату Собору'2020 увійшли такі особи: о. Олег Каськів, о. Павло Цьвок, о. Павло Дроздяк, д-н Сергій Касянчук та Ірина Ключковська. Членами оргкомітету є: о. Ігор Бойко, о. Михайло Лесів, о. Михайло Плоцідем, о. Іван Дулиба, п. ліц. Андрій Ханас, о. Віталій Токар, о. Петро Іськів, о. Юрій Козловський, о. Йосафат Бойко та о. Віталій Козак.