Митрополит Ігор: Нам не можливо збагнути ступені святості Марії, її любові до Бога, відданості йому, довіри...
  • Срд, 23/12/2015 - 12:13

«Ми вдячні Небесному Отцеві за батьків Марії, а ще більше за непорочну Діву, яка привела на світ Спасителя світу. Марія – це великий дар для людства, скарб, з якого черпає користь увесь людській рід, усі, хто забажає», -сказав владика Ігор.
 
«Боже милосердя, дуже бажає увійти до людської душі, вчинити в ній лад, принести душевний спокій, наповнити душу рівновагою, благоговінням, благородністю та небесним запахом чеснот», - зауважив архиєрей, підсумовуючи у слові, найважливіші події року, який проминає.
 
Серед подій, якими жила Церква, владика Ігор пригадав про: «…всеохоплююче вшанування праведного Митрополита Андрея, вияв великої пошани святої пам’яті отцю Михайлу Вербицькому та проголошення святішим Отцем Франциском «Року милосердя» у цьому місяці. З іменами цих величних мужів нашої Церкви пов’язано багато різних заходів, які відбувалися протягом року, - сказав владика Ігор.
 
«Призиваймо на поміч пресвяту Богородицю та святу Анну, щоб оберігали Україну від війни, а наші душі від гріховного засилля. Хай любов до Богородиці та її матері святої  Анни зростає у наших серцях», - побажав на завершення архиєрей.
 
 
Слово Митрополита Львівського
на свято Зачаття пресвятої Богородиці св. Анною
Гл 2,22-31; Лк 8,16-21 

 
Достойні та любі наші богомольці,
 
неймовірно швидко ми з вами приближаємося до кінця 2015-го року. Багато різних чудових подій вірні нашої Церкви гідно відзначали у цьому році, який закінчується через десять днів.
 
Згадаю про всеохоплююче вшанування праведного Митрополита Андрея, вияв великої пошани святої пам’яті отцю Михайлу Вербицькому та проголошення святішим Отцем Франциском «Року милосердя» у цьому місяці. З іменами цих величних мужів нашої Церкви пов’язано багато різних заходів, які відбувалися протягом року. А під закінчення року, 8-го грудня, папа Франциск наново пригадав усьому вірному людові про безмежне Боже милосердя до кожної людини, незважаючи на її поставу до Бога. Воно, милостиве милосердя, ніби ходить за кожною людиною, бажає, щоб звернути на нього увагу та заохочує усіх, щоб з великим довір’ям звернутися до Бога, просячи про мир й прошення гріхів. Це, Боже милосердя, дуже бажає увійти до людської душі, вчинити в ній лад, принести душевний спокій, наповнити душу рівновагою, благоговінням, благородністю та небесним запахом чеснот. Воно ніби каплі запашного мира спадає на землю, шукаючи намету, щоб наповнити його духмяним ароматом. Відчинімо двері нашого серця, хай милосердя Господнє знайде у ньому спочинок.
 
Сьогоднішнє свято, зачаття пресвятої Богородиці в лоні святої Анни, заохочує нас ще більше бути вдячними Господу Богу за дар для людства цієї святої й непорочної матері, якою є пресвята Богородиця. Довгоочікувана, але прийшла на світ через свою матір, святу Анну та батька Йоакима пречистою й святою, не діткнутою жодним гріховним брудом. Чому так? Бо таких батьків для Марії вибрав Господь, які породили лише її одну. Ці батьки були святі, гідні своєї дочки, яка привела на світ Сина Божого. Так постановило Боже Провидіння й тут не може заходити жодних сумнівів.

Усе було природно й просто, ніхто із них не сподівався того, що Анна стане бабусею Ісуса Христа. Жодного разу ми не читали й не знаємо чи були живими праведні Йоаким та Анна, коли Марія народила Спасителя світу? - Мабуть, ні? Святе Писання про таку подію, як історію життя й відношення згаданих святих батьків Марії до Ісуса, нічого не згадує. І ми вдячні Небесному Отцеві за батьків Марії, а ще більше за непорочну Діву, яка привела на світ Спасителя світу. Марія – це великий дар для людства, скарб, з якого черпає користь увесь людській рід, усі, хто забажає. До пресвятої Марії віднесемо слова Мудреця: «Поглянь на веселку й благослови її Творця: у своєму сяйві вона бо прекрасна!» (Сир 42,10). Богородиця приносить мир та спокій в ті людські душі, які споглядають на неї з довірою, бо вона немов прекрасне сяйво, яке освітлює увесь навколишній світ.

Нам не можливо збагнути ступені святості Марії, її любові до Бога, відданості йому, довіри, словом, її праведного буття в руках Божого Провидіння. Непорочна Мати з великою насолодою перебувала в присутності Бога, коли жила на землі. Ми не знаємо її спілкування з небом, але довідуємося, що Господь послав до неї ангела, який розмовляв з нею і вона погодилася стати матір’ю Сина Божого. Такої ласки удостоїлася тільки вона, Марія, яка носила Бога у своєму лоні дев’ять місяців. Згодом, породивши Сина Божого, розмовляла із самим Богом, Творцем Вселеної, кожного дня. Це Господь, що виховав таку непорочну матір, Марію, для народження Другої Божої Особи. Його діло спочило на її особі: «Краса і велич його діло, правда його стоїть повіки» (Пс 111,3).
 
Ми називаємо сьогоднішнє свято «Зачаття святою Анною Богородиці», дехто святкують, як «Непорочне зачаття Марії». Чому? - Одне й друге правильне святкування і правдиве твердження. Наша Церква й загалом східні Церкви ніколи не сумнівалися про непорочне зачаття Марії в лоні Анни, що означає, охорону Марії від будь-якого гріха. Вона не була під владою недосконалості жодної миті, ні одне найменше прогрішення не знайшло місця у її серці. Дияволи втікали від неї, боялися її, бо вона вірно служила Богові та озброєна у Господню силу, посідала повноту божої благодаті, - «обрадованна». У латинській Церкві певні особи навіювали сумнів про її непорочність. Тому святіший Отець Пій IX 8 грудня 1854 року проголосив догмат про «Непорочне зачаття пресвятої Богородиці». Так, стверджуємо, що попереджуюча Божа благодать оберегла пресвяту Марію від первородного гріху, який без особистої вини переходить на кожну людину. Господь поставив перегороду, яка не дозволила поразити Марію жодною найменшою гріховною стрілою. Тому Марія - свята, пречиста й пренепорочна. Вона наша помічниця, наша надія, наше освячення і спасіння, бо породила Сина Божого, Спасителя світу, який з успіхом вислуховує її молитов. Тому любімо Марію, нашу матір та возвеличуймо її святе імення, бо: «Хто звеличує матір свою, той немов скарби збирає» (Сир 3,4), - навчає Мудрець. Дякуймо святій Анні, яка була вибрана на матір Марії, що стала матір’ю Спасителя світу. Наша Церква не сумнівалася в непорочність Божої Матері, тому ми говоримо про її зачаття у лоні Анни, виявляючи пошану для святої матері Марії – Анни.
 
Призиваймо на поміч пресвяту Богородицю та святу Анну, щоб оберігали Україну від війни, а наші душі від гріховного засилля. Хай любов до Богородиці та її матері святої  Анни зростає у наших серцях.  
 
+ Ігор
Митрополит Львівський УГКЦ

 
Архикатедральний Собор Святого Юра, 22 грудня 2015 р.Б.