Монс. Ауса: ядерна зброя не гарантує миру і безпеки
  • Срд, 13/05/2015 - 17:58

Що має більшу вагу з точки зору миру та світової безпеки: долар, витрачений на програми людського розвитку, або долар, витрачений на розвиток програм ядерних озброєнь? Святий Престол не сумнівається у відповіді, що підтвердив його постійний представник в нью-йоркському відділенні ООН архиєпископ Бернардіто Ауса. Днями ватиканський прелат виступив перед експертами, що зібралися для перегляду Договору про нерозповсюдження ядерної зброї. У своїй промові монс. Ауса відзначив величезну коштовність озброєння: ці ресурси не можуть бути використані для «викорінення злиднів, від яких страждає наш сьогоднішній світ».

Чітку позицію з цього питання займає Церква і Римські Папи, починаючи від Пія XII і особливо Івана XXIII, під час понтифікату якого кубинська ядерна криза стала загрозою життя на планеті. Монс. Ауса зазначив, що уряди світу не повинні покладатися на свої ядерні арсенали:

«Було б наївно і недалекоглядно, - заявив представник Ватикану, - намагатися забезпечити мир і безпеку за рахунок ядерної зброї, а не через викорінення крайньої бідності, поліпшення охорони здоров'я та загального доступу до освіти, через просування мирних організацій і товариств шляхом діалогу та солідарності».

Архиєпископ Ауса зазначив, що метою зустрічі з перегляду Договору про нерозповсюдження ядерної зброї є зміщення рівноваги в бік загального і повного роззброєння під суворим і ефективним міжнародним контролем. Однак ці бажані цілі досі залишаються невиконаними, а самі переговори фактично зайшли в глухий кут. Монс. Ауса засудив той факт, що країни, які історично володіють ядерною зброєю, до кінця ніколи не відмовлялися від своїх арсеналів і зрештою зробили свою тимчасову, згідно з Договором, «класову структуру» постійною. Цей «несправедливий статус-кво» відгороджує країни, що володіють ядерною зброєю, від тих, хто її не має.

Папський представник висловився також з приводу «ядерного стримування»: ще Папа Павло VI називав це «трагічною ілюзією», а Церква, і зокрема II Ватиканський собор, завжди наполягала, що накопичення зброї масового знищення не може бути системою забезпечення безпеки. Також щодо тероризму і можливості з його боку заволодіти ядерною зброєю, заявив архиєпископ Ауса, система «стримування» не може служити вдалим прикладом.

На завершення свого виступу представник Святого Престолу в нью-йоркському відділенні ООН процитував побажання Папи Франциска, щоб «глибоко вкорінені в людському серці прагнення до миру і братерства принесло конкретні плоди в справі остаточної заборони ядерної зброї на благо нашого спільного дому».