“Ніколи не зупиняймось у духовному зрості”, – владика Василь Тучапець
  • Чтв, 29/05/2014 - 17:38

29 травня, у свято Вознесіння Господа Нашого Ісуса Христа, новохіротонізований єпископ Василь (Тучапець) відслужив першу Архиєрейську Літургію в храмі св. Василія Великого у Києві.

Під час проповіді владика звернувся до вірних, трактуючи святкове Євангеліє від Луки:

«Ми бачимо, наскільки утвердили свою віру апостоли протягом цих сорока днів: від Воскресіння Христового до Вознесіння. Бачивши, що Ісуса розіп’яли, учні залишили Ісуса і думали, що смертю Божого Сина на хресті завершиться його шлях відкуплення людського роду».

Владика Василь навів приклади, як учні, перебуваючи в сумніві, по-різному сприймали Воскресіння Ісуса. «Проте з тих непевних, переляканих апостолів учні Христа за цей час виросли справжніми мужами віри», – наголошує владика Василь.

«Загляньмо у нашу душу, – закликав єпископ. – Можливо, і у нас є певні сумніви, розчарування, може, ми чогось боїмося. Такий стан душі свідчить про те, що у нашому житті ми більше надіємося на себе, ніж на Господа».

Владика закликав вірних до глибшого духовного життя, не занедбуючи молитву та не зупиняючись на досягненнях. Щоб практикувати читання Божого Слова на щодень, єпископ Василь (Тучапець) заохотив усіх присутніх взяти участь у Декаді місійності, що триватиме від Вознесіння Господнього до свята Зіслання Святого Духа (8 червня).

Владика побажав парохіянам та гостям храму завжди відчувати присутність Христа у своєму серці, що благодаттю Святого Духа наповнюється великою радістю і любов’ю, та вдосконалювати наше духовне життя в ім’я Господа, що возноситься сьогодні до Отця.

Після урочистої Літургії парох храму о. Рафаїл подякував владиці Василію за першу Літургію, котру нововисвячений Екзарх Харківський, відправив на рідній парафії св. Василія Великого у Києві.

«Владика Василь був ігуменом монастиря Чину святого Василія Великого 9 років. Як священик, проповідував слово Боже та керував василіянською спільнотою у Києві, – пригадує о. Рафаїл. – Ми звикли, що колись місіонери їхали до Африки, до Бразилії та Австралії, проповідуючи Христа Воскреслого, живого Бога.  Як же цього слова любові, надії і віри потрібно сьогодні в Центральній та Східній Україні! – наголосив парох. – Коли Дух Святий зійшов на христових учнів, то розійшлися вони по всій земній кулі, несучи добру новину.

Тиждень тому владика отримав ту благодать Святого Духа і сьогодні відходить від нас, прямуючи до Харкова, де вже 1 червня відбудеться урочисте впровадження єпископа Василя (Тучапця) на престол Харківського екзархату. Обов’язком нашої парафії є молитися за владику Василія, – наголосив о.-парох Рафаїл. – Віримо, що Бог допоможе вам, владико, розбудувати Церкву на теренах Харківського Екзархату, а ми будемо вам усіляко допомагати і молитися за вас, – звернувся отець Рафаїл до екзарха та побажав йому многих і благих літ задля служіння Христовій Церкві.

Джерело: http://osbm-kyiv.com.ua