«Церква – служитель Таїнств, а не бюрократії»
  • Чтв, 08/05/2014 - 16:04

«Люди покликані у Церкві до звершення таїнств повинні залишити місце для Божої благодаті і не ставити перешкод «бюрократичного» характеру», – наголосив Папа під час ранкової Святої Меси у каплиці дому св. Марти.

Це Господь євангелізує. Одночасно понтифік застеріг від надмірної бюрократії в Церкві, яка може іноді ускладнювати доступ людей до Бога. Прикладом служить апостол Филип, про якого йде мова у сьогоднішньому читанні (Ді 8, 26-40). У ньому бачимо три характерні риси християнина: послух Святому Духові, діалог і довіра Божій благодаті. Перша риса виразно прослідковується в момент, коли Святий Дух вказує Филипу, щоб припинив свою діяльність і підійшов до колісниці скопець.

«Филип слухняний заклику Бога. Залишив багато справ, які мав зробити, бо апостоли в той час активно євангелізували. Залишив все і пішов. Це нам допомагає зрозуміти, що без такого послуху голосу Бога ніхто не може євангелізувати, ніхто не може проголошувати Ісуса Христа: в найкращому випадку буде проголошувати самого себе. Це Бог кличе, це Бог каже Филипу йти. І апостол йде. Він слухняний», - зауважив понтифік.

Зустріч зі скопцем ефіопської цариці була для Филипа нагодою для проголошення Євангелії. Ця євангелізація однак не є чимсь накинутим згори, а діалогом, в якому апостол шанує духовну вразливість свого співрозмовника, який читає фрагмент з книги пророка Ісаї і нічого не розуміє.

«Не можна євангелізувати без діалогу. Не можна. Потрібно виходити з того місця в якому перебуває дана особа, яка потребує євангелізації. Наскільки це важливо», - підкреслив Папа. Одночасно зазначив, що варто витрачати час на копіткий діалог з конкретною особою, яку нам дає Бог, щоб ми їй проголошували Євангеліє. Йде мова про конкретну особу, таку яка вона є зараз, а не якою повинна бути.

Святіший Отець сказав, що слова Филипа пробудили у скопця прагнення бути охрещеним і коли вони були поблизу якоїсь водойми, Филип віддав його у Божі руки. У свою чергу цей скопець буде пробуджувати віру. Це нам має допомогти зрозуміти, що це Бог євангелізує.

На закінчення понтифік зазначив, що благодать важливіша, ніж ціла бюрократія. «Часто стаємо в Церкві фірмою, що «виготовляє» перешкоди, щоб люди не отримали благодаті. Нехай Бог дасть нам це зрозуміти», - завершив свою проповідь Франциск.

Джерело: www.catholic-media.org