Нунцій в Україні: «Просімо про мужність у поширенні єдності між християнами»
  • Пон, 24/01/2022 - 15:37
У неділю, 23 січня, у київському храмі св. Василія Великого УГКЦ відбувся екуменічний молебень з нагоди Тижня молитов про єдність християн.

Молебень очолив єпископ-помічник Київської архієпархії Йосиф Мілян. У молитві взяли участь Апостольський Нунцій в Україні, духовенство Католицьких і Православних Церков, а також представники юдейської спільноти.


Римо-католиків представляв єпископ-помічник Київсько-Житомирської дієцезії Олександр Язловецький.


До зібраних слово скерував Апостольський Нунцій архієпископ Вісвальдас Кульбокас. Він підкреслив, що Тиждень молитов про єдність християн – це водночас гарна і драматична подія. Оскільки, з однієї сторони ми молимося, щоби всі віруючі мали одне серце і одну душу, а з іншої сторони, наше серце залишається жорстоким і байдужим, ми звикли бачити християн поділеними. Нунцій заохотив молитись про благодать плакати за єдністю та вкладати у її пошуки більше серця та більше відданості.


Говорячи про приклад мудреців зі Сходу, які побачили зорю і прийшли поклонитись, Нунцій підкреслив, що мудрецям ніхто не пояснював необхідність йти до Палестини, а вони самі змогли інтерпретувати небесні знаки та вирушити в подорож. «Кожен з нас має покликання бути творчим та сміливим, щоби розпізнавати знаки часу та всі нагоди, щоб шукати Ісуса та єдності серед Його учнів. Сьогодні молимось, щоб Господь обдарував нас цією увагою до знаків, подій та людей і дав нам творчість та мужність у поширенні справжньої єдності між християнами», – підкреслив архієпископ Кульбокас.


На завершення Нунцій пригадав постать св. Іринея Ліонського, якого 21 січня Папа проголосив «учителем єдності».

Нагадуємо, св. Іриней народився на Сході, а своє єпископське служіння здійснював на Заході. Папа Франциск називає його «духовним і богословським мостом між східними та західними християнами».

Джерело: Католицький медіа-центр