Нунцій в Україні висловився про Рівненський меморандум
  • Втр, 18/11/2014 - 17:36

Архієпископ Томас Ґалліксон написав у своєму блозі, що Православ’я переживає кризу, попросив молитися за братів у вірі. Приводом для написання блогу став підписаний Православними Церквами 13 листопада «Меморандум про єдину Україну та єдину Українську Помісну Православну Церкву».

«Я щойно закінчив читати статтю мого католицького друга про скандал, який оточує те, що називають тут, в Україні, “Рівненським меморандумом”», - пише архієпископ, зазначаючи, що  Рівне це місцевість на північному заході України, де ще з царських часів Московське Православ'я було панівною конфесією. Римсько-Католицька Церква там сьогодні є важливою, але крихітною після винищувань під час і після Великої Вітчизняної війни Гітлером і Сталіним. «П'ять православних конфесій (точніше, чотири і УГКЦ — прим. пер.) разом з представниками цивільної влади підписали документ у Рівному — столиці регіону. Він засуджує міжрелігійне насильство, закликає до припинення агресії Росії в Україні, а також формулює побажання, що повинна бути одна Православна Церква в Україні, обмежена міжнародно-визнаними кордонами країни й автокефальна. Незабаром від Московського Патріархату в Києві з'явилося офіційне повідомлення, що засуджує Меморандум, і молодий мирянин з Москви, який іноді говорить від імені Московської Патріархії, наголосив, що, очевидно, єпископи в Рівному діяли під примусом. Верхи канонічної Церкви засудили дії своїх братів», - йдеться у блозі нунція.

Владика також зазначив, що Православ’я в Україні переживає кризу і ми повинні молитися за братів, незважаючи на те, що православні брати «тримають нас на відстані витягнутої руки» і не помічають скільки спільного між нами, «не хочуть бути нам братами».

Архієпископ вказав, що все це відбувається напередодні урочистостей в Римі з нагоди 50-річчя католицької участі в екуменічному русі, як його встановлює документ Другого Ватиканського собору "Unitatis Redintegratio". «Ми молимося і подаємо руку допомоги в переконанні, що єдина видима Церква, заповідана нашим люблячим Спасителем, з Його волі і замислу побудована на Скелі Петра», - пише нунцій.

Апостольський нунцій в Україні Томас Едвард Ґалліксон, з особистого блогу