Папа Франциск: любов не існує без пробачення
  • Срд, 04/11/2015 - 13:26

Під час катехези в рамках Загальної аудієнції у середу, 4 листопада 2015 року, Папа Франциск говорив про силу і важливість пробачення.

На початку аудієнції традиційно читається уривок з Біблії. Цього разу це був уривок з Євангелії від Матея про молитву «Отче наш».

Папа під час сьогоднішньої катехези звернув увагу на те, що родина є середовищем де вчимося взаємного пробачення, без якого жодна любов не може довго існувати. В молитві «Отче наш» Ісус вчить нас просити Отця, аби «простив нам наші провини, як і ми прощаємо винуватцям нашим». Не можна жити без взаємного пробачення, особливо в родині.

Щодня ми кривдимо один одного. Треба брати до уваги наші помилки, що викликані нашою слабкістю та нашим егоїзмом. Потрібно намагатися одразу лікувати завдані нами рани, одразу відновлювати розірвані зв’язки. Якщо чекатимемо надто довго, то все стає набагато важчим. Коли намагатимемося без зволікання перепрошувати і пробачати один одного, то рани будуть гоїтись, подружжя міцнішатиме, а родина ставатиме щораз соліднішим домом, який протистоятиме струсам наших малих і великих проявів нікчемності. Якщо навчимося так жити в родині, то будемо так само робити і поза нею, - підкреслив Папа.

На завершення понтифік додав, що таким чином християнські родини можуть багато чого зробити для сучасного суспільства, а також для Церкви. Тому Папа прагне, аби під час Ювілею Милосердя родини відкрили скарб взаємного пробачення.