Папа Франциск: Нехай Бог просвітить розум і серця всіх, спонукаючи до братерства
  • Нед, 23/07/2023 - 16:44

Діалог між поколіннями, стихійні лиха, які спостерігаємо в багатьох країнах та драма мігрантів у північній частині Африки – цим та іншим викликам були присвячені традиційні звернення Папи Франциска після недільної молитви «Ангел Господній».

Під час традиційних звернень до паломників та вірних після традиційної недільної молитви на площі Святого Петра у Ватикані, Святіший Отець пригадав про деякі нагальні проблеми у світі.  

Сприяти союзові між поколіннями

Під час молитви «Ангел Господній» у неділю, 23 липня 2023 р., у вікні Апостольського палацу поруч зі Святішим Отцем стояли літня жінка та юнак – бабуся та онук. Звертаючись до паломників та вірних після традиційної молитви до Богородиці, Папа вкотре пригадав, що цього дня відзначається  Всесвітній день літніх людей, і в цей період багато молодих людей готуються вирушити до Лісабону на Світовий День Молоді. «Саме тому тут зі мною присутні онук і бабуся, – зазначив він, побажавши, щоб цей збіг «був запрошенням до сприяння союзові між поколіннями, який є дуже потрібним, бо майбутнє будується разом, в обміні досвідом і взаємній турботі між молодими і похилими віком». «Не забуваймо про них», – закликав Папа.

«Захистімо наш спільний дім!»

Наступне звернення Єпископ Риму присвятив стихійним лихам, які останнім часом відбуваються в багатьох країнах. «З одного боку, різні регіони страждають від аномальної спеки та спустошливих пожеж; а з іншого, в багатьох місцях бачимо зливи та повені, подібні до тих, що останніми днями обрушилися на Південну Корею», –  сказав він, запевнюючи у своїй близькості до тих, хто страждає, хто допомагає постраждалим і тим, хто внаслідок цих трагедій, був змушений покинути рідний дім. Папа також звернувся до лідерів держав із закликом «робити щось конкретніше, щоб обмежити викиди забруднюючих речовин». «Це нагальний виклик, який не можна відкладати, він стосується кожного. Захистімо наш спільний дім!» – закликав він.

Драма мігрантів у північній Африці

Папа Франциск звернув увагу також на драму мігрантів у північній частині Африки. «Тисячі з них, серед невимовних страждань, тижнями перебувають у пастці, покинуті в пустельних районах, – наголосив він. – Я звертаюся, зокрема, до глав європейських та африканських держав і урядів з закликом терміново надати допомогу цим братам і сестрам. Нехай Середземномор’я більше ніколи не буде місцем смерті та нелюдськості. Нехай Господь просвітить розум і серця всіх, пробуджуючи почуття братерства, солідарності та гостинності».