Папа Франциск охрестив у Ватикані маленького Захарія з Кам’янця-Подільського
  • Срд, 08/11/2023 - 11:04
В каплиці «Дому святої Марти» Папа Франциск уділив Святу Тайну Хрещення наймолодшому синові української багатодітної сім’ї Боднарецьких, для яких це було надзвичайно великою радістю. «Сім’я – це місце, де найбільше формується любов», – зазначив в інтерв’ю єпископ Леон Дубравський, який допоміг подружжю отримати запрошення з Ватикану.

«Вчорашнє Хрещення було великим подарунком для нашої сім’ї, – зазначає в інтерв’ю для Радіо Ватикану - Vatican News Віта, мама маленького Захарія з України, якого у понеділок пополудні, 6 листопада 2023 року, охрестив Папа Франциск у каплиці «Дому святої Марти». Прохання до Святішого Отця про звершення обряду надійшло від єпископа Леона Дубравського, ординарія Кам’янець-Подільського РКЦ в Україні.

Віта і Віталій Боднарецькі, які перебувають у шлюбі п’ятнадцять років, виховують десять дітей. «І троє маємо на небі», – додає 35-річна мама. «Я навіть не могла ніколи мріяти про таке, що ми можемо бути в Святішого Отця, і він буде хрестити нам дитину. Але Бог творить з нами таку чудову історію, яку, можливо, ми і не розуміємо до кінця, але це дуже чудово і неймовірно».

 

Для української сім’ї зустріч з Папою у Ватикані була надзвичайно емоційною, і Віта пригадує кожну її деталь. «Коли ми побачили, як він заходить в двері, це така була тиша, всі чекали, – розповідає вона. – І навіть саме привітання з Святішим Отцем за руку – це також справило велике враження, тому що це так близько: ми могли дивитися один одному в очі. Я вже не говорю про саме Хрещення!». Українка додає, що її тримісячний синочок – дуже спокійна дитина, і коли його хрестили, він зовсім не плакав, а навіть спав. Найбільше мамі запам’ятався момент, коли Святіший Отець поцілував у голову її маленького сина.  «Це чудово, неймовірно!» – ділиться вона своєю радістю.

Віта і Віталій Боднарецькі мешкають у Кам’янці-Подільському. Вони походять з католицьких сімей і належать до Спільноти Неокатехуменальної дороги. «В цій спільноті ми вже дев'ять років, і ми пізнали там нашого Бога Отця, який вчив нас приймати цих всіх дітей, вчив нас прощати один одному, вчив розмовляти один з одним, вчив довіряти Богові», – розповідає Віта.

«Дуже важливо, щоб любов Ісуса Христа впроваджувати в життя через родину, тому що родина – це місце, де найбільше формується любов», – зазначив в інтерв’ю єпископ Дубравський, який також був присутнім під час Святого Таїнства Хрещення. – Діти споглядають, як батьки люблять один одного, і так передається ця любов з покоління в покоління. І це дуже важливо, дуже гарно, щоб в такий спосіб якось ми могли передавати цю любов, яку Бог заклав в наше серце».

 

У подорож до Риму Віта і Віталій Боднарецькі взяли із собою не тільки маленького Захарія, але й ще кількох своїх старших дітей, а молодші залишилися вдома. І хоча Кам’янець-Подільський розташований у відносно безпечному регіоні, повномасштабна війна, не дозволяє нікому забувати про себе. Але навіть у цих обставинах кожне нове життя породжує нову надію, стає джерелом для думок про краще майбутнє. Теперішнє спонукає батьків дбати про добробут дітей. Відповідаючи на запитання про те, як живеться багатодітній сім’ї в Україні і як вони дають собі раду у такий складний час, Віта каже: «Все завдячуючи Богові, тому що Господь завжди піклується про нашу сім'ю. Так, звичайно, в країні є війна, морально це дуже важко. Всі моляться про те, щоб ця війна швидше закінчилася, щоб всі полонені повернулися, щоб не було більше ніякого вбивства».