Папа Франциск відкрив Пленарну асамблею італійського єпископату
  • Втр, 22/05/2018 - 18:11

«Дякую Вам за цю зустріч і хочу, щоб вона була нагодою для діалогу та роздумів», – сказав Папа Франциск, розпочинаючи зустріч з італійським єпископатом з нагоди його загальної пленарної зустрічі, що відбувається у Ватикані від 21 до 24 травня 2018 року. Беручи участь у першому засіданні, він зазначив, що хоче поділитися «трьома тривогами», але не для того, щоб скартати ієрархів, але щоб висловити те, що його хвилює.

«А також для того, – додав він, – щоби й вам надати слово, щоб ви могли поставити мені всі свої запитання, висловити тривоги й критику – бо не є гріхом тут критикувати Папу, це можна робити». Теми, які заторкнув Святіший Отець, це криза покликань, євангельська убогість й економічна прозорість та необхідність об’єднання дієцезій.

Дієцезії повинні «ділитися» священиками

Роздумуючи над кризою покликань на землях, які «протягом століть були плідними й щедрими в даруванні місіонерів, черниць та священиків», як от Італія чи, взагалі, Європа, Папа називає серед причин «демографічну зиму», а також підкреслює, що це є «отруєним плодом» так званої «культури тимчасового», «релятивізму та диктатури грошей», що віддалюють молодь від богопосвяченого життя, але також наслідком «скандалів і літеплого свідчення».

Практичною пропозицією, яку Святіший Отець залишив ієрархам, є ділитися священиками між італійськими дієцезіями, що, за його словами, збагачуватиме як ті дієцезії, що дарують, так і ті, які приймають священиків. Адже коли в П’ємонті бачимо «посуху», то в Апулії, наприклад, є надмір покликань. «Це може бути проявом чудової креативності. Побачимо, на що ви здатні», – сказав Єпископ Риму, звертаючись до співбратів.

Не розпоряджатися церковними грошима, як власними

Друга тема, над якою зупинився Папа, стосується євангельської убогості та прозорості. Він зауважив, що для нього, як єзуїта, убогість є «матір’ю та стіною апостольського життя». Матір’ю, що сприяє народженню та стіною, яка захищає. Без убогості, за його словами, не існує апостольської ревності.

Святіший Отець підкреслив, що «віруючий не може говорити про бідність і жити, немов фараон», адже говорити про убогість та вести розкішне життя є «протисвідченням». Особливо ганебним явищем він назвав «управління церковними благами, немов особистими», додаючи, що йому прикро чути, коли церковна особа піддалася маніпуляціям, потрапивши в ситуації, що перевищують його вміння та нерозсудливо чи нечесно розпоряджається навіть і «вдовиною лептою». В цій сфері, за його словами, потрібні чіткі й загальні правила.

«Знаю одного з-поміж вас, який ніколи не запрошує когось на вечерю за гроші дієцезії, але завжди платить зі своєї кишені. Це малі, але важливі жести», – підкреслив Папа, зізнаючись, що йому відомо, й він за це вдячний, що в «Італійському єпископаті вже дуже багато зроблено на дорозі убозтва та прозорості. Але деякі аспекти, – додав він, – ще потрібно покращити».

Об’єднання задля кращої функціональності

Врешті, ділячись думками про необхідність зменшення кількості дієцезій та їхнього об’єднання, Глава Католицької Церкви підкреслив, що це непроста справа, але існують дієцезії, які варто об’єднати. Цю «душпастирську необхідність» досліджував вже Папа Павло VI, пропонуючи злиття чималої кількості дієцезій, щоб створювати структури з територіями, населенням, духовенством та установами, достатніми для того, аби дієцезальна організація була дійсно функціональною.

Святіший Отець нагадав, що Конгрегація в справах єпископів звернулася до регіональних єпископських конференцій з проханням надіслати проект реформи, і «його слід якнайшвидше завершити».

Далі Папа передав слово єпископам, після чого розпочалася дискусія, що відбувалася за зачиненими дверима, без присутності журналістів.