Папа: Молімось за похилих віком, аби вони допомагали молоді дивитись у майбутнє
  • Птн, 01/07/2022 - 11:42

Протягом місяця, в якому відзначатиметься Всесвітній день дідусів, бабусь і похилих віком, Папа Франциск заохочує молитися саме за них, щоб вони ставали промоутерами революції ніжності, якої потребує світ.

«Ми не можемо говорити про сім’ю без того, щоб не згадати про важливість, яку між нами мають похилі віком», – стверджує Папа Франциск, розпочинаючи представлення молитовного наміру на липень для членів Всесвітньої мережі молитви Папи. Після того, як у контексті Х Всесвітньої зустрічі сімей намірення на травень було присвячене молоді, а в червні – сім’ям, тепер у центрі молитовної уваги перебувають дідусі й бабусі. І це не випадково, адже 24 липня вдруге відзначатиметься Всесвітній день дідусів, бабусь і похилих віком.

«Ще ніколи в історії людства нас не було так багато, але ми не знаємо належним чином, як переживати цей новий етап життя: для старості існує багато проектів допомоги, але мало проектів для життя», – стверджує Святіший Отець, промовляючи в першій особі. В дійсності, протягом останніх десятиріч кількість людей віком понад 65 років невпинно зростає. І це старіння населення торкається, насамперед, найрозвинутіших країн, в яких 25% похилих віком живуть в самотності.

В цій ситуації не є легко знайти своє місце в суспільстві, але Папа пропонує літнім людям особливу місію: «Ми, похилі віком, часто маємо особливу чутливість щодо піклування, розмірковування та близькості. Ми є, або ж можемо стати, учителями лагідності», – переконаний Святіший Отець, підкреслюючи, що «в цьому світі, який звик до війни, нам потрібна справжня революція лагідності», й у цьому на похилих віком лежить «велика відповідальність перед новими поколіннями».

Усвідомлення цього спонукало Папу Франциска встановити в Церкві особливий день, присвячений дідусям, бабусям і похилим віком, які є «прихованою мудрістю народу». «Молімося, – запрошує він, – за похилих віком, щоб вони перетворювалися в учителів лагідності, щоб їхні досвід і мудрість допомагали молодшим дивитися у майбутнє з надією та відповідальністю».