Папа: Молімося за тих, хто перебуває в стані важкої хвороби
  • Втр, 21/05/2019 - 09:45

У Франції розпочалася процедура припинення штучного живлення та гідратації Вінсента Ламберта, пацієнта, що понад десять років перебуває в лікарні після ДТП. Святіший Отець нагадує, що життя – це цінний Божий дар.

«Молімося за тих, які перебувають у стані важкої недуги. Завжди оберігаймо життя – Божий дар – від його початку до природного завершення. Не піддаваймося культурі відкинення, немов непотребу», – такий заклик Папа Франциск поширив через аккаунт @pontifex в Твіттері, в понеділок, 20 травня 2019 р., в день, коли в лікарні у Реймсі, Франція, лікарі розпочали процедуру відключення від штучного живлення та гідратації Вінсента Ламберта, пацієнта, госпіталізованого 2008 року, який на думку деяких лікарів перебуває в стані «мінімальної свідомості», а на думку інших – «хронічному вегетативному стані».

Батьки: не вбивайте його!

Вінсент, якому 42 роки, дихає автономно, його серцебиття є спонтанним, тож він не є вмираючим хворим. Батьки не погоджуються з тим, щоб їхній син помер від голоду та спраги й неодноразово висловлювали бажання, аби його перевели до відповідного закладу, де надається реабілітаційне лікування. Після рішення Державної Ради Франції (вищого адміністративного суду), також і Європейський суд з прав людини відхилив заяву батьків Вінсента, натомість Комітет ООН з прав людей з інвалідністю закликав не припиняти підтримувати пацієнта при житті, доки він не вивчить справу.

Папа: лише Бог є володарем життя

Минулого року Папа два рази звертався із прилюдними закликами в справі Ламберта, поєднавши їх з подіями навколо маленького Ельфі Еванса. Зокрема, під час загальної аудієнції 18 квітня 2018 року він сказав:

«Знову звертаю увагу на справу Вінсента Ламберта та маленького Ельфі Еванса, й хочу ще раз заявити й рішуче наголосити, що єдиним володарем життя, від початку до природного завершення, є Бог! А нашим обов’язком є робити все для того, щоб оберігати життя».