Папа: не планую іти у відставку, але якби пішов, то називався би «єпископом-емеритом Риму»
  • Птн, 15/03/2024 - 13:19

Італійська газета «Corriere della Sera» публікує кілька уривків з автобіографічної книги Папи Франциска під назвою «Життя. Моя історія в історії», написаної спільно з ватиканським журналістом Фабіо Маркезе Рагона, яка вийде 19 березня у видавництві «HarperCollins».

В уривках, опублікованих у четвер, Папа уточнив, що якщо піде у відставку, то хоче, щоб його називали не «Папа-емерит», а просто «Єпископ-емерит Риму».

У такому разі він житиме в базиліці Св. Марії Великої, «щоб повернутися до ролі сповідника та причащати хворих».

Папа прояснив цей можливий сценарій у разі його відставки, який, однак, як наголосив він, «є віддаленою гіпотезою», оскільки немає «настільки серйозних причин» розглядати цю можливість, яку, за його словами, він ніколи не розглядає, «незважаючи на моменти труднощів».

За словами Папи Франциска, «умов для відставки» немає, якщо не виникне «серйозна фізична перешкода», і в цьому випадку буде застосовуватися «лист про звільнення», надісланий у Державний секретаріат за підписом Бергольо на початку його понтифікату.

Він додав, що така можливість залишається віддаленою, оскільки Папа «знаходиться в доброму здоров’ї, і, дасть Бог, є ще багато проектів, які потрібно реалізувати».