Папа: «ні» війні, планам завоювань і військовій агресії
  • Срд, 20/09/2023 - 11:46

Папа Франциск дистанційно виступив під час дводенної конференції «Clinton Global Initiative», організованої фондом експрезидента США на тему нагальних викликів нашого часу.

Чергове «ні» війні та заклик взятися за долання викликів, пов’язаних зі зміною клімату, доки ще не пізно, прозвучали з уст Папи Франциска, який 18 вересня 2023 р. дистанційно виступив у рамках «Clinton Global Initiative», дводенної конференції в Нью-Йорку, присвяченої пошукові відповідей на найактуальніші виклики сьогодення. У заході беруть участь постаті міжнародної ваги, вчені, журналісти, очільники політичних і міжнародних організацій, підприємці та благодійники. Між ними – фундація, яка підтримує проєкти ватиканської педіатричної лікарні «Дитятка Ісуса». Понеділкова пленарна сесія, в якій брав участь Папа, була присвячена таким темам як стале сільське господарство, справедлива система охорони здоров’я, інклюзивна економіка, збереження океанів та довгострокова відбудова України.

Покликання до відповідальності

Перед обличчям численних викликів сьогодення, перелічених колишнім президентом Клінтоном, від зміни клімату до гуманітарних криз, що зачіпають мігрантів та біженців, а також захисту дітей, Папа ще раз наголосив, що «лише разом ми можемо зцілити світ від анонімності, якою є глобалізація байдужості». Зокрема, він зупинився на тому, що вкотре називає фрагментованою третьою світовою війною, що спонукає до «великого та спільного взяття відповідальності». «Жоден виклик, жоден виклик не є надто великим, якщо ми долаємо його, починаючи з особистого навернення кожного з нас, з особистого внеску, який кожен з нас може зробити для його подолання, і з усвідомлення того, що робить нас частиною однієї і тієї ж долі. Жоден виклик не може бути подоланий поодинці. Не поодинці. Тільки разом. Сестри і брати, Божі діти. Ось чому я завжди заохочую всіх жінок і чоловіків доброї волі, і хотів би зробити це також і тут, не здаватися перед труднощами», – наголосив він.

Нехай замовкне зброя

Святіший Отець знову вказав на те, що труднощі – це період, коли може проявитися найкраще, або ж найгірше, що маємо в собі. В цьому й полягає головний виклик, щоби «великодушністю подолати егоїзм і поділи». «Настав час впроваджувати зміни миру, зміни братерства. Настав час, щоби зброя зупинилася. Настав час повернутися до діалогу, до дипломатії. Настав час зупинити плани завоювання і військової агресії. Ось чому я повторюю: ні війні. Ні війні», – наголосив Наступник святого Петра, звертаючи увагу й на тему екологічної катастрофи, припинення якої також вимагає спільних зусиль. «Настав час трудитися разом, щоби зупинити її, перш ніж буде запізно», – сказав він, закликаючи: «Діймо, поки є час».

Охорона здоров’я, яка доступна для всіх

Святіший Отець згадав про місію та проекти Папської лікарні «Bambino Gesù», яка протягом цих місяців широкомасштабної війни надала допомогу тисячам маленьких українських пацієнтів, які покинули свою батьківщину як біженці разом з батьками та родичами. Папа закликав, щоб охорона здоров'я була доступною для всіх і наголосив, що «не існує дітей, яких не можна лікувати». А говорячи про особливості ватиканської педіатричної лікарні, зауважив, що «вона прагне бути знаком». «Свідченням того, як можна (при великих зусиллях) поєднувати великі наукові дослідження, спрямовані на лікування дітей, і безкоштовну гостинність для тих, хто її потребує. Наука і гостинність: рідко коли ці дві речі зустрічаються на певному рівні», – зазначив Папа Франциск.