Папа схвалив motu proprio про повноваження в економічно-фінансовій сфері
  • Нед, 17/07/2016 - 16:28

Папа Франциск схвалив motu proprio про повноваження в економічно-фінансовій сфері діяльності Святішого Престолу. 

Документ проводить чітку межу між тими, хто безпосередньо керує майном Ватикану, і тими, хто здійснює нагляд у цій сфері. Земні блага, що належать Церкві, пише Папа Франциск, призначені для певних цілей, а саме: для культу, для підтримки духовенства, для апостольських і благодійних справ, і, в особливості, для служіння бідним. Тому Церква усвідомлює свою відповідальність за належне управління цими благами, щоб воно здійснювалося у відповідності з названими цілями. Саме тому, пояснює Папа, Святійший Престол приділяє таку увагу питанню управління власним майном.

У процесі реформи фінансово-економічної діяльності Папа заснував у 2014 році три нових органи: Раду з економіки, Секретаріат у справах економіки та Відділ генерального ревізора. Їх статути були схвалені ad experimentum (на обмежений термін), оскільки нова система затверджується завдяки постійному контролю. За цей час, пише Папа Франциск, стала очевидною необхідність більш чіткого визначення сфер, що належать до Секретаріату з економіки, з одного боку, і до Управління майном Апостольського Престолу з іншого, з тим, щоб краще скоординувати їх роботу.

Папа підкреслює, що наглядові органи повинні бути відокремлені від тих органів, контроль над якими вони здійснюють шляхом «максимального поділу повноважень». Таким чином, свідчить документ, на Управління майном Апостольського Престолу (APSA) покладений обов'язок з управління церковними благами, в той час як Секретаріат у справах економіки займається наглядом за цим управлінням.