Папа спростовує чутки про зречення та про онкологічне захворювання
  • Пон, 04/07/2022 - 14:41

В інтерв’ю для інформагентства «Reuters» Папа Франциск прокоментував рішення Верховного Суду США щодо абортів і підтвердив, що засуджує добровільне переривання вагітності. Він також розповів про свій стан здоров’я.

Папа Франциск спростовує чутки про те, що має намір подати у відставку та спростовує чутки про онкологічне захворювання. Він також зазначив, що з пошаною ставиться до рішення Верховного Суду США щодо переривання вагітності. Про це йшлося в інтерв’ю, яке Святіший Отець дав у суботу, 2 липня 2022 р., кореспондентові Reuters Філові Пуллеллі. Розмова тривала приблизно 90 хвилин. Інформагентство почало публікувати деякі частини цієї бесіди.

У світлі деяких нещодавніх або запланованих подій (як візит до Л’Аквіли, де похований Папа Целестин V, який 1294 року зрікся папства), у деяких медіа з’явилися статті про можливе зречення Папи Франциска, який в інтерв’ю спростовує ці припущення. «Мені таке ще не спадало на думку. На даний час ні. Справді», – сказав він, пояснюючи, що можливість зречення береться до уваги, особливо після рішення, яке прийняв Венедикт XVI в 2013 році, якщо б стан здоров’я унеможливив далі виконувати служіння. Але на запитання про те, коли це може статися, відповідає: «Цього не знаємо. Бог про це скаже».

Щодо проблеми з коліном, Папа Франциск згадав про відкладену подорож до Африки та про необхідність терапії та відпочинку. Він сказав, що рішення про перенесення візиту до Африки не далося йому легко, бо він хотів посприяти мирові як в ДР Конго, так і в Південному Судані. Святіший Отець розповів, що отримав невелику тріщину в коліні, зробивши необережний крок під час запалення зв’язки. «Я почуваюся добре. Триває повільний процес покращення», – сказав він, пояснюючи, що тріщина загоюється завдяки фізіотерапії.

Папа також спростував чутки про те, що минулого року в нього було діагностовано рак, коли він мав операцію на кишечнику. «Операція була дуже успішною», – додав він, зазначаючи, що про рак йому ніхто нічого не казав, але зазначив, що відмовився від операції на коліні, бо загальна анестезія минулого року мала негативні побічні ефекти.

Розмова торкалася також і міжнародних питань. Говорячи про російську агресію проти України, він підтвердив свою готовність спробувати особисто причинитися до справи миру, відвідавши обидві столиці, зазначивши: «Тепер можливо, що після мого повернення з Канади мені вдасться поїхати в Україну».

В інтерв’ю також йшлося про рішення Верховного Суду США, що скасував історичне рішення 1973 року, яке встановлювало право на аборт. Папа зазначив, що шанує рішення суду, але не має достатньо інформації, щоби коментувати його з юридичної точки зору. Однак, він рішуче засудив аборт, порівнюючи це, як і при інших нагодах, з «найманням убивці»: «Запитую: чи дозволено, чи справедливо усувати людське життя, щоби вирішити проблему?».

Святішого Отця також попросили висловитися щодо дискусії в США про можливість для політиків-католиків, які особисто проти аборту, але прилюдно відстоюють право інших на вибір, приступати до Святого Причастя. «Коли Церква втрачає свою душпастирську природу, коли єпископ втрачає свою душпастирську природу, це спричиняє політичну проблему», – прокоментував цю ситуацію Папа, додаючи: «Це все, що я можу сказати».